Je studentenkamer opruimen doe je zo!

1 juli 2019 Leestijd: 3 minuten

Je studentenkamer lijkt soms wel op een oorlogsgebied. Vroeger was het je moeder die dan tegen je zei dat je die zwijnenstal moest opruimen. Tegenwoordig moet je dit toch echt zelf doen, maar waar moet je dan beginnen? Het voelt soms wel of je de marathon moet lopen of de hoogste berg ter wereld moet beklimmen. In de praktijk is het eigenlijk best simpel, je moet je er alleen toe zetten. Vind je het toch lastig om deze ‘zware’ klus te klaren? Dan helpt dit stappenplan je wellicht bij het behalen van je doel: een opgeruimde en frisse studentenkamer!

Iemand aan het werk achter een computer

1. Kom in de stemming met je favo muziek

Zet voordat je begint met opruimen muziek op waar je van houdt en waar je energie van krijgt. Dit zal je motiveren om van start te gaan. Zet daarnaast je ramen open en laat je kamer lekker doorluchten tijdens het opruimen. Een frisse lucht is natuurlijk belangrijk voor een frisse kamer ;-)

2. Op zoek naar afval

Maak een rondje met een vuilniszak en stop al het afval erin, zoals papiertjes, blaadjes met aantekeningen, etensresten, lege blikken bier et cetera. Gooi de dingen die je tegenkomt en niet meer wilt direct weg. Hoe meer spullen je hebt, hoe rommeliger het wordt. Twijfel je over spullen die je niet meer gebruikt? Doe deze in een aparte zak zodat je ze later nog een keer kunt uitzoeken.

3. Geef elk ding zijn eigen plekje

De meeste spullen hebben een vaste plek. Zo is het duidelijk dat vuile vaat naar de keuken moet en rondslingerende kleding de wasmand in moet of terug de kast in. Begin hier eerst mee, zo zijn alle spullen die niet op je kamer horen weg. Zet of leg vervolgens de spullen, zoals boeken, afstandbediening, pennen et cetera, die wel op je kamer thuis horen op hun vaste plek.
Wanneer deze spullen allemaal terug naar de vaste plek zijn, kun je aan de slag gaan met de ‘plekloze’ items, zoals je onesie die je overal maar neergooit. Zonder vaste plek blijven deze spullen altijd rondslingeren, wat weer voor een rommelige kamer zorgt. Geef ze daarom een eigen plek.

4. Rommel la

Sommige dingen kun je echter geen plek geven, maar wegdoen wil je ook niet. Doe die kleine prullen in een rommel la. Neem jezelf wel voor dat je deze la één keer in de zoveel tijd even uitzoekt, anders puilt deze straks uit.

5. Maak je bed op

Niets is fijner dan ’s avonds in een schoon en fris bed kunnen duiken. Wanneer je je bed aan het opmaakt, zie je direct resultaat van een wat opgeruimdere kamer en dat motiveert om verder te gaan.

6. Ruim je kledingkast op

Haal al je kleren uit de kast. In de afgelopen jaren heb je vast veel kleren verzameld waarvan je nu misschien een deel niet eens meer draagt. Ga bij elk kledingstuk na of je deze het afgelopen jaar hebt gedragen. Zo niet, doe hem dan in een zak. Deze zak kun je bijvoorbeeld afgegeven bij het Leger des Heils of bij inzamelacties als ‘de zak van Max’. Of organiseer een kledingruilavond met je vrienden. Dat is direct gezellig en zorgt voor een aanwas van ‘nieuwe’ kleding.

Twijfel je over een kledingstuk? Maak daar dan een aparte stapel van. Neem jezelf voor in de komende periode deze kleding te gaan dragen. Kijk je er niet naar om? Dan betekent dit dat je de kleding niet zult missen als je ze weg doet. Maak vervolgens van de kleren die terug de kast in gaan aparte stapeltjes van broeken, t-shirts enzovoort. Dat maakt je kledingkast een stuk opgeruimder en overzichtelijker.

7. Lekker soppen

Maak nu een sopje en ga alle oppervlaktes van je kamer af. Werk wel gestructureerd: begin aan de ene kant van je kamer en werk dan naar de andere kant. Als je nog tijd en zin hebt kun je ook nog een dweil over de vloer halen voor een extra fris gevoel.

Alles volbracht? Dan kun je heerlijk genieten van een frisse en opgeruimde kamer. Een opgeruimde kamer geeft daarnaast direct veel meer rust in je hoofd!