Hierdoor krijg jij die ene perfecte studentenkamer!

14 augustus 2023 Leestijd: 3 minuten

Hoewel we er nog niet aan willen denken, staat het nieuwe studiejaar alweer voor de deur en dat betekent voor veel aankomende studenten maar één ding: het jachtseizoen op een kamer is geopend! Je bent klaar om je vleugels uit te slaan, maar dat perfecte nest vinden, lijkt haast nog moeilijker dan je studie zelf… Dit zijn dé tips waarmee jij binnen de kortste keren je eigen stekkie hebt.

Susa Lowres Webshoot 13

1. Een goed begin is het halve werk

Waar moet je in hemelsnaam beginnen bij het zoeken naar een kamer? Nou, je eigen netwerk dus! Zet het op Insta, Facebook, Whatsapp of maakt niet uit waar, al schreeuw je het van de daken: iedereen in jouw kring moet en zal weten dat jij op zoek bent naar een kamer. Hoe meer mensen het horen, hoe beter. Zo zul je net zien dat je ineens een bericht krijgt uit de meest onverwachte hoek. Dat ene verre familielid, een oude klasgenoot, je vergeten postduif, ze kunnen allemaal de gouden tip voor je hebben. Dus hou je niet op de achtergrond en laat het in je voordeel werken!

2. De zomersurf

Duik het internet op en surf erop los! Facebook is in dit geval je beste vriend. Je kunt hier vaak meerdere groepen vinden waarin huizen een oproep plaatsen voor een nieuwe huisgenoot. Wie weet zit jouw match hier wel tussen. En, in de wandelgangen ook al eens van Kamernet gehoord? Dit is een (betaalde) website waar je een kamer kunt zoeken. Heb jij een leuke woonruimte gezien op Kamernet? Reageer op de advertentie en kom direct in contact met de verhuurder. Zo kun je de verhuurder vragen stellen over de advertentie en een bezichtiging inplannen via de Kamernet inbox. Wil jij ook onbeperkt kunnen reageren op advertenties op Kamernet? Neem dan een Premium Account En áls je dan wat vindt, is het je geld dubbel en dwars waard. In sommige steden zijn ook woningcoöperaties actief zoals SSH die over het hele land studentenhuizen hebben. Zorg dat je er snel bij bent want bij deze woningcoöperaties geldt vaak: hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger je op de lijst staat en dus sneller wordt uitgenodigd. Go, go, go!

3. Actie in de taxi

Yes, je hebt een kamer gespot waarin jij jezelf wel ziet zitten! Hoe zorg jij ervoor dat je een uitnodiging krijgt? Vrijwel alle huizen vragen of je een berichtje met wat info over jezelf wilt sturen met een leuke foto. Het huis maakt vervolgens een selectie van wie zij willen uitnodigen voor de hospiteeravond. Ga jij studeren in een échte studentenstad? Dan is de kans heel groot dat er hordes berichten binnenstromen. Je moet dus opvallen. Maar hoe? JE KAN IN CAPSLOCK SCHRIJVEN, maar dat kan schreeuwerig overkomen en huizen afschrikken. De één maakt een video, de ander verzint een goede titel, weer een ander maakt een lijst met redenen om diegene te kiezen. Vaak werkt een leuk bericht met spontane foto’s het beste. Probeer op te vallen op een manier die bij jou past, maar blijf altijd jezelf!

4. De do’s en don’ts tijdens hospiteren

Woohoo, je berichtje heeft gewerkt en je mag komen hospiteren! Rete-spannend natuurlijk. Wat ga je zeggen? Wat doe je aan? Kom je precies op tijd of iets te vroeg? Ugh, je zenuwen gaan alle kanten op. De manier waarop huizen hun hospitatie invullen kan per huis en stad verschillen. Vaak werken ze met rondes en meerdere personen per ronde. Dé kans om ze nu te overtuigen dat jij de allerleukste huisgenoot bent. Maar hoe?

 

Do's

  • Dé absolute nummer één tip: blijf jezelf. Natuurlijk licht je de beste kanten van jezelf goed uit, maar ga niet op standje 1000 om ze te overtuigen. Trek ook gewoon de kleding aan die je in het dagelijkse leven zou dragen en dan hebben we het natuurlijk niet over je trainingspak ;-)
  • Toon interesse door vragen te stellen. Is er een vaste huisavond? Eten jullie samen? Blijven jullie in het weekend thuis? Wat voor leuke huisactiviteiten staan nog op de planning?
  • Creëer een band met de huisgenoten door te kijken naar overeenkomsten.  Wat doen jullie in je vrije tijd? Welke studie doe je? Wat voor bijbaan heb je? Kom erachter welke hobby’s, sport of andere dingen jullie gemeen hebben en haak daarop in. Dat kunnen jullie in de toekomst misschien wel samen doen!

Dont's

  • Doe je niet anders voor. We gaven het net al aan: geen overenthousiaste toestanden, wees gewoon lekker jezelf en laat de gesprekken natuurlijk vloeien.
  • Probeer niet als enige aan het woord te zijn. Het is geen onemanshow dus geef anderen de ruimte om ook te vertellen. Geeft iemand anders jou niet de ruimte om te spreken? Probeer dan in te haken op het gesprek, ‘Oh dat heb ik ook een keer gehad’, ‘Wat vet dat je dat hebt gedaan!’. Toon interesse.
  • Zeg geen ‘ja’ tegen een huis waar je geen goed gevoel bij hebt. Hoe hopeloos je ook op zoek bent, in een huis waar jij je niet op je plek voelt, zul je het niet leuk hebben.

5. De aanhouder wint

Oke, die hospi is achter de rug en je kunt eindelijk weer normaal ademhalen. Met klamme handjes wacht je hun reactie af. Ben je het geworden? Gefeliciteerd! Kreeg je het bekende berichtje: “We vonden het erg gezellig, maar hebben helaas toch voor iemand anders gekozen”. Misschien voelden ze de klik niet, kwamen ze er niet uit en gooiden ze een muntje op, misschien is het iemand geworden die ze al kenden. Je weet het niet. Maar gelukkig laat jij je niet kisten, want de aanhouder wint! De één moet drie keer hospiteren, de andere twintig keer en weer een ander heeft mazzel en scoort direct een kamer. Onthoud één ding: ook jij zal uiteindelijk een kamer vinden!

 

Kun jij wel een extra zakcentje gebruiken om onbeperkt te reageren met je Kamernet account? Bekijk dan snel onze bijbanen en solliciteer!