Hierdoor krijg jij die ene perfecte studentenkamer!

25 augustus 2021 Leestijd: 3 minuten
SUSA Fotografie 02033 (1)

Je bent jong en je wilt … een kamer! Je gaat studeren in een andere stad of je wilt gewoon graag op jezelf wonen, hoe leuk is dat! Het vinden van een kamer is meestal alleen niet binnen een dag geregeld. Waar moet je beginnen met zoeken? Hoe kom je in aanmerking? En wat moet je juist wél en niet doen tijdens een (online) hospitatie? Met deze tips heb je zo een kamer gevonden!

SUSA Fotografie 01900

Waar zoek je een kamer?

Jouw eigen netwerk is soms handiger dan je denkt. Vertel aan iedereen die je kent dat je op zoek bent naar een kamer. Wie weet krijg je straks een appje van je oom of tante met de gouden tip! Of misschien heb je links of rechts al eens de naam Kamernet gehoord. Dit is een (betaalde) website waar je een kamer kunt zoeken. Let op, als je wilt reageren op een kamer moet je dus betalen. Je kunt ook gratis op social media zoeken. Op Facebook heb je vaak meerdere groepen met aangeboden kamers, waar je op kan reageren. Maar, vergeet niet om ook zelf actief te delen dat je op zoek bent naar een kamer. Hoe meer mensen het weten, hoe beter!

Wees creatief!

Yes, je hebt een super toffe kamer gezien! En nu? In de meeste gevallen stuur je de huisgenoten dan een berichtje met wat leuke info over jezelf. De huisgenoten maken een selectie en nodigen wat mensen uit voor een hospitatie. Als je een kamer zoekt in een echte studentenstad ben je waarschijnlijk niet de enige die reageert. Je zult dus moeten opvallen. Hoe doe je dat? JE KUNT EEN TEKST IN CAPSLOCK STUREN, maar dit kan schreeuwerig overkomen. Probeer op te vallen op een manier die bij jou past.

 

- Ben je creatief? Maak dan een poster met allerlei leuke feitjes en foto’s van jou. Of een video met jouw hobby’s en waarin je vertelt wat jij meeneemt naar het nieuwe huis. Bijvoorbeeld goede kookkunsten.
- Ben je niet zo creatief aangelegd maar wil je toch opvallen? Vraag dan iemand om hulp en maak samen een video. Dit werkt meestal beter dan een droge tekst en hiermee kun je goed laten zien wie jij bent! Als je toch liever een tekst stuurt, voeg dan ook een paar foto’s toe zodat ze een goed beeld van jou hebben.

Do's and don't tijdens (online) hospiteren

Je leuke berichtje heeft gewerkt en je mag komen hospiteren! Als dit je eerste hospitatie is, weet je misschien niet zo goed wat je te wachten staat. De vorm van de hospitatie kan per huis en stad verschillen. Vaak heb je eerst een online gesprek (soms met meerdere mensen) om een eerste indruk te krijgen. Val je in de smaak, dan mag je langskomen om de kamer te bekijken. Dit is jouw kans om de rest te overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent. Hoe doe je dat?

Do

- Laat zien dat je geïnteresseerd bent door actief vragen te stellen;

Hebben jullie een vaste huisavond? Zijn jullie in het weekend thuis? Eten jullie samen?

 

- Zoek naar overeenkomsten met de huisgenoten, zo creëer je een band;

Houden jullie allebei van sporten of koken? Dan kunnen jullie dit straks samen doen!

 

- Trek een outfit aan die jou typeert en waar jij je goed in voelt.

Je outfit zegt meer over jou dan je denkt.

Don't

- Laat niet alleen de ander aan het woord als je een gesprek met meerdere mensen hebt;

 

- Wees niet overenthousiast, maar gewoon lekker jezelf;

 

- Zeg geen ‘ja’ tegen een huis waar je geen goed gevoel bij hebt.

De aanhouder wint!

Na de hospitatie wacht je vol spanning de reactie af. Ben je het geworden? Gefeliciteerd! Of kreeg je een berichtje: "We vonden het erg gezellig gisteren, maar helaas ben je het niet geworden’’. Shit, dat is balen. Maar, ga niet bij de pakken neer zitten, want de aanhouder wint! De een heeft gelijk raak en de ander moet wat langer zoeken. En als het niet in een keer lukt, moet het gewoon zo zijn dat je nog even verder moet zoeken naar de perfecte kamer! Dus onthoud: Ook jij zal uiteindelijk een kamer vinden!

Duo
Student&leven

Van vetpot tot schulden: studiefinanciering door de jaren heen

Leestijd: 3 minuten

Gif Blogpost Batavierenrace2019
Student&leven

“Dat oorverdovende geluid, de speakers, de motoren en een kolkende arena van blijdschap (…)”.

Leestijd: 5 minuten

Geen Wifi In De Club
Student&leven

Offline voor je brein

Leestijd: 3 minuten