Energiebesparingtips voor slimme studenten

1 februari 2015 Leestijd: 3 minuten

Energie besparen is niet alleen fijn voor het milieu, maar ook voor het saldo van je studentenrekening. Je kunt je spaarrekening niet alleen spekken met een leuke bijbaan, maar ook met deze tips die ervoor zorgen dat je studentenhuis of -kamer energiezuiniger wordt.

Energiebesparingstips Voor Slimme Studenten

Check het huis voordat je in bed duikt

Loop voordat je onder de wol kruipt een rondje door het huis om te checken welke apparaten onnodig energie staan te slurpen. Controleer ook of er nergens deuren of ramen openstaan die warmte laten ontsnappen en of je huisgenoot niet per ongeluk het licht heeft aangelaten.

Een tandje lager

Zelfs de kleinste temperatuurverlagingen zorgen voor een lager bedrag op de factuur. Zet de thermostaat een graadje lager of de douche wat kouder. Vergeet ook niet om de verwarming uit te doen als je gaat slapen of richting college vertrekt.

Drink jij ook graag een kopje thee tijdens een studiesessie? Zet niet meer water dan nodig! Goed om te weten, elektriciteit om thee te zetten met een waterkoker kost ongeveer drie keer zoveel als gas om water te verwarmen.

Overtuig je huisbaas van groene energie

In een gemiddeld studentenhuis gaan er behoorlijk wat magnetronsnacks doorheen en wordt er volop gebingewatcht: energiezuinig is het niet. Heb je écht goed gekeken naar je energieverbruik en kun je daarin niet minderen? Overtuig je huisbaas dan van groene stroom. Groene stroom kan namelijk ook prima net zo duur of zelfs goedkoper zijn dan grijze stroom. Zoek het even uit en doe een goede daad! Voor je portemonnee én het milieu.

Kom maar door met dat huispak

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar menig student kan wel een extra laagje aantrekken in huis. Hello huispak, onesie, ochtendjas of pantoffels. Zo kun je de verwarming een graadje lager zetten zonder kou te lijden. Lekker oldskool: een warmwaterkruik is heerlijk voor in bed of onder een dekentje op de bank na een dag hard studeren.

Waar komt die tocht toch vandaan?

Al tocht het maar een beetje, voor de energierekening kan het soms een groot verschil maken: alsof je ’t hele jaar een raam open hebt laten staan. Controleer rond deur- en raamkozijnen, sleutelgaten en brievenbussen waar er winst te behalen valt en schakel je huurbaas in om er wat aan te doen! Bijvoorbeeld met een tochtstrip. Zelf aan de slag? Een panty doet wonderen in tochtige kiertjes en gaatjes.

Klaar in een ‘ping’

Kant-en-klaarmaaltijden zijn je vast niet vreemd als student zijnde. Verrassend genoeg zijn de simpele opwarmmaaltijden energiezuiniger dan koken in de oven of op een fornuis. Je gebruikt namelijk maar een fractie van de tijd energie.

Volle, koude wasjes

Als het op de wasmachine aankomt, kun je met een paar simpele aanpassingen al energie en geld besparen. Zet de machine nooit aan als de trommel maar half vol is. Wacht altijd tot je genoeg hebt voor een volledige lading, zodat je geen energie verspilt. Was je kleding op 30ºC in plaats van 40ºC en kies voor een snelle wasbeurt als je machine die functie heeft. Vermijd droogtrommels. Ze zijn superhandig, maar ware energieslurpers!

Wat doe jij om aan het einde van de maand meer van je bijbaansalaris over te houden voor leuke dingen?