Dit moet je regelen voordat je gaat studeren

2 mei 2019 Leestijd: 3 minuten
Actueel

Je hebt een studie gekozen, de inschrijfdeadline van 1 mei gehaald en start in september met een hbo- of wo-opleiding. Goed bezig! Maar voordat je officieel begint, moet je nog wel een aantal dingen regelen. Wij zetten de belangrijkste zaken op een rijtje. 

Dit Moet Je Regelen Voordat Je Gaat Studeren

Zijn we een match? Doe de studiekeuzecheck

Heb jij je netjes voor 1 mei aangemeld voor je studie, dan heb je recht op een studiekeuzecheck (ook wel matching genoemd). Met deze check controleer je of een studie echt bij je past. Deze studiekeuzecheck kan verplicht zijn, maar maak je geen zorgen: het is géén onderdeel van de selectieprocedure. Wat de studiekeuzecheck precies inhoudt, verschilt per instelling. Het kan onder andere gaan om een online vragenlijst, een dag proefstuderen of een gesprek met iemand van de opleiding. De studiekeuzecheck geldt trouwens niet voor opleidingen met een numerus fixus.


Hoe regel ik dat?

Je ontvangt in de meeste gevallen een uitnodiging van je opleiding om deel te nemen aan de studiekeuzecheck.

Reis gratis met het ov: vraag je studentenreisproduct aan

Van je stage naar je kamer of van je studie naar je ouderlijk huis. Met een studentenreisproduct reis je gratis of met korting met het openbaar vervoer in Nederland. En haal je binnen 10 jaar je studie, dan is je Studenten OV een gift en hoef je helemaal niets terug te betalen. Mooi cadeautje, toch!
Regel je studentenreisproduct zo snel mogelijk, zodat je al vanaf je eerste studiedag gratis reist.


Hoe regel ik dat?

Vraag je studentenreisproduct aan via MijnDUO en kies voor een week- of weekendabonnement. Koppel deze vervolgens aan je persoonlijke OV-chipkaart (of vraag er een aan als je nog geen kaart hebt) en haal je reisproduct op bij de automaat.

Betaal je collegegeld

Daar is ‘ie dan, de eerste rekening van het studieleven: je collegegeld. Altijd even slikken, maar gelukkig is er een lichtpuntje: eerstejaars studenten betalen in het eerste studiejaar de helft van het collegegeld. Studeer je aan een hogeschool of universiteit, dan betaal je per studiejaar collegegeld. Via Studielink geef je aan hoe je wilt betalen (bijvoorbeeld via een digitale machtiging) en of je dit in één keer of in termijnen doet. Hoeveel termijnen dit zijn, hangt af van de instelling. Let op: betalen in termijnen kost je extra geld.


Hoe regel ik dat?

De betaling van je collegegeld regel je via Studielink. Voer je betaalgegevens in zodra je hogeschool of universiteit deze optie heeft opengesteld.

Check, check, dubbelcheck: houd Studielink in de gaten

Nadat jij je hebt ingeschreven via Studielink, wordt je verzoek doorgestuurd naar de door jou gekozen hogeschool of universiteit. Deze instelling controleert je adres, vooropleiding en of je aan de toelatingseisen voldoet. Het is mogelijk dat je nog wat extra gegevens moet geven of stappen moet doorlopen. Let daarom goed op je berichten en je to-do-lijst in Studielink, en volg de gevraagde acties op. Staat de status van je verzoek op ‘ingeschreven’, dan ben jij officieel ingeschreven. Congrats!


Hoe regel ik dat?

Log regelmatig in op Studielink en check je berichten, to-do-lijst en status van je verzoek. En bekijk de site van je hogeschool of universiteit voor eventueel andere te ondernemen stappen.

Vraag je collegekaart aan

Last but most definitely not least: vraag je collegekaart aan. Je collegekaart gebruik je vaak om boeken te lenen bij de bieb, te printen en je te legitimeren voor onderwijs of tentamens. En je krijgt ook studentenkortingen in binnen- en buitenland. Je gekozen instelling vraagt je meestal om een foto aan te leveren voor je collegekaart. Check de richtlijnen van je hogeschool of universiteit voordat je een pasfoto uploadt. En bedenk: bij sommige instellingen is dit de foto die je voor de rest van je studieleven gebruikt. Smile!


Hoe regel ik dat?

Je hogeschool of universiteit stuurt je een bericht.

230103 Header Nieuwjaar Blog 1
Student&leven

Je voornemens dit jaar wéér niet volhouden? No way!

Leestijd: 3 minuten

Giphy 25
Student&leven

Hoe kun je als student een gezonde levensstijl aanhouden (ook tijdens de Coronacrisis)?

Leestijd: 3 minuten

DALL·E 2023 02 27 09.29.20 Cooking Vegetables
Student&leven

De lekkere én gezonde 5 onder €5

Leestijd: 6 minuten