Alles dat je moet weten over een bestuursjaar - deel 1

15 september 2016 Leestijd: 3 minuten

In de driedelige blogserie 'Alles dat je moet weten over een bestuursjaar' komen studenten aan het woord die in het bestuur van ’s werelds grootste estafetteloop hebben gezeten: de Batavierenrace. In deel één voelen we Anke Nesselaar aan de tand.

 

Batavierenrace Bestuur 1 600

In het studiejaar 2015 - 2016 bekleedde Anke de functies Penningmeester en Commissaris Externe Betrekkingen & Faciliteiten. In dit blog vertelt zij over haar keuze om een bestuursjaar te doen, haar ervaringen en haar leermomenten.

Een tussenjaar nuttig besteden

Na haar bachelor Biomedische Technologie wilde Anke even iets anders doen dan studeren. Direct beginnen aan de master Mechanical Engineering zag ze niet zitten, maar ze wilde ook niet een heel jaar 'niets' doen. Ze wilde haar tussenjaar nuttig besteden en de tijd gebruiken om zichzelf verder te ontwikkelen. Zodoende kwam Anke op een bestuursjaar uit. Doordat ze al eens had meegelopen met de Batavierenrace, had ze al aan de sfeer van het evenement kunnen proeven. "De sfeer die rond de Batavierenrace hangt, vind ik heel tof. En wat is er nou leuker dan dat evenement zelf organiseren? Een bestuursjaar bij de Batavierenrace leek mij een leerzame ervaring waarin je samen met negen anderen de uitdaging aangaat om zo'n groot evenement te organiseren." Bij de Batavierenrace draait het hele bestuursjaar natuurlijk om die ene dag; de dag waarop zo'n 8500 lopers van start gaan en ongeveer 650 medewerkers 's werelds grootste estaffetteloop in goede banen moeten leiden. Het bestuur is verantwoordelijk voor de organisatie van dit megaevent, dus een jaar heb je er zeker voor nodig.

Naast je studie kennis opdoen

Ondanks het feit dat Anke geen financiële achtergrond heeft qua studie, wilde ze wel graag de functie van Penningmeester bekleden om zodoende kennis op te kunnen doen van een ander vakgebied. De Penningmeester maakt deel uit van het dagelijks bestuur en beheert de financiën. "Van de financiële wereld wist ik weinig meer dan de paar economielessen op de middelbare school. Door Penningmeester te zijn, zou ik niet alleen financiële kennis in de praktijk op kunnen doen, maar ook leren omgaan met een grote verantwoordelijkheid."

 

Binnen het bestuur van de Batavierenrace, zijn alle bestuursleden actief op twee werkvelden en zodoende was Anke ook Commissaris Externe Betrekkingen & Faciliteiten. In deze functie was zij onder andere verantwoordelijk voor de presentatie van de Batavierenrace naar buiten, het werven van nieuwe sponsoren en het onderhouden van relaties met bijvoorbeeld de pers en media. "Ik wilde juist ook deze functie bekleden omdat ik hiermee mijn communicatieve vaardigheden verder zou kunnen ontwikkelen." Dat haar studie niet aansloot op haar bestuursfuncties zag Anke juist als een uitdaging. "Ik raad iedereen aan om een functie te bekleden waarin je nieuwe kennis en vaardigheden opdoet. Een bestuursjaar is de perfecte kans om jezelf ook te ontwikkelen op een ander gebied."

Een bestuursjaar is goed voor je persoonlijke ontwikkeling

"Door mijn bestuursjaar heb ik onder andere geleerd om zelfstandig, weloverwogen beslissingen te nemen en hoe je op een gestructureerde manier planmatig en projectmatig kunt werken. Ook zijn mijn communicatieve vaardigheden verder ontwikkeld. Zo kan ik mezelf veel beter uiten tijdens een vergadering en pak ik makkelijker de telefoon om zaken te regelen. In het verleden zou ik veel eerder een mailtje hebben gestuurd. Ik durf gewoon meer."

 

Bovendien doet een bestuursjaar volgens Anke wonderen voor je planningsskills. "Ik weet nu veel beter hoe ik mijn week kan indelen qua sport, werk, bestuur en mijn sociale leven. Naast mijn werkzaamheden voor het bestuur, sportte ik op vaste momenten." Daar omheen plande Anke haar sociale leven. "Je bent heel druk met het bestuur en soms moet je op sociaal vlak nee durven zeggen omdat je jezelf anders voorbij loopt. Je hoeft niet overal bij te zijn."

Het allermooiste aan een Batavierenrace bestuursjaar is…

Anke heeft haar bestuursjaar bij de Batavierenrace als heel positief ervaren en raadt het iedereen aan. "Van een bestuursjaar leer je enorm veel. Je doet kennis en vaardigheden op die je tijdens je studie niet leert. Je bouwt daarnaast een enorm netwerk op en werkt samen met een fantastisch team. Bij de Batavierenrace werk je het hele jaar met het bestuur samen naar een hoogtepunt toe", aldus Anke. "De allermooiste dag van de Batavierenrace is de Batavierenrace zelf. Niets is mooier dan de atletiekbaan opkomen waar superveel mensen staan die voor jouw evenement komen!"

Bestuur Batavierenrace 2015-2016
Bestuur Batavierenrace 2015-2016