Hoe solliciteer je als een pro?

14 maart 2019 Leestijd: 4 minuten

Zondagavond. Normaal gesproken staat er weer een lange werk- en studieweek voor de deur, maar niet voor jou! Jij gaat een tussenjaar houden, bofkont! In deze blog lees je hoe je het maximale uit zo’n prachtjaar kan halen, voordat het werkende leven realiteit wordt…

Hoe Solliciteer Je Als Een Pro Blogpost Afbeelding

Stap 1: Stop met soggen

Verzin geen redenen meer om het uit te stellen. Redenen als; ‘ik moet mijn cactus water geven’, ‘het is mijn schoonmaakbeurt deze week’ en ‘ik moet nog eten kopen voor Hennie de huisvis’ gelden nu even niet. Ga op een rustige plek zitten en open je laptop. Het is tijd om te solliciteren.

Stap 2: ‘Yeah, let’s go!’

Met de stem van Rapper Sjors in je achterhoofd, ga je enthousiast van start en surft natuurlijk direct naar www.susa.nl. Daar vind je een bijbaan en klik je op solliciteren. Je leunt weer achterover op de bank en pakt je mobiel erbij om je huisgenoot terug te appen. Maar dan verschijnt er opeens groot in beeld: ‘upload je cv en motivatiebrief’. Shit, en nu? Hoe pimp je dat cv en schrijf je de motivatiebrief van je leven?

Stap 3: Daten? Nee, updaten die handel!

Heb je nog een cv van vroeger, update hem! Maak je voor het eerst een cv, denk dan goed na wat relevant is om te vertellen. Dit zet je sowieso in je cv:


Persoonlijke informatie en foto
Vermeld allereerst je persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres, telefoonnummer, e-mail, geboortedatum, nationaliteit en eventueel je rijbewijs.. Besluit je ook een foto toe te voegen? Denk er dan wel aan dat dit een professionele foto moet zijn. Geen foto met een drankje in je hand dus, maar vraag een vriend(in) een mooie foto van jou te maken met een rustige achtergrond. Inspiratie nodig? Scroll dan even door LinkedIn.


Opleiding
Benoem je middelbare school en huidige opleiding inclusief het jaar dat je bent gestart en eventueel ook een einddatum. Als je nog bezig bent kun je ‘heden’ neerzetten. Dit is belangrijk om te vermelden zodat het bedrijf jouw tijdslijn begrijpt. Heb je een tussenjaar genomen? Vermeld dan ook wat je hebt gedaan om een gat in je cv te voorkomen.


Werkervaring
Heb je al wat bijbaantjes gehad? Voeg die dan toe. Heb je veel verschillende jobs gehad, denk dan goed na of je alle functies op je cv wilt zetten. Heb je in de horeca gewerkt voor één maand of heb je een krantenwijk gehad op je 16e, maar heeft dit niks te maken met de baan waar je op solliciteert, dan kun je ook besluiten het weg te laten. Stages tellen ook mee als werkervaring, maar kun je eventueel ook onder het kopje ‘opleiding’ scharen.


Vrijwilligerswerk
Heb je ooit een student vrijwillig bijles gegeven? Of ben je al jaren teamleider bij de scouting? Zet dit dan ook op je cv! Het geeft namelijk een positief beeld van jou aan je werkgever.


Skills
Of je nu werkervaring hebt of niet, iedereen heeft skills. Voeg deze dus vooral toe als ze passen bij de functie waar jij op solliciteert. Ga je voor een baan in de communicatie, dan kan het handig zijn om vaardigheden zoals Photoshop en Première Pro te noemen.


Certificaten
Heb je ooit een diploma behaald voor een bepaald niveau Engels? Of je Wft-certificaat al binnen? Voeg het toe aan je cv. Dit onderscheidt jou van andere sollicitanten. En dat is natuurlijk het doel van deze sollicitatie.

Stap 4: Pimp my ride cv

Daarnaast wil je natuurlijk nog opvallen! Een tip van ons: surf naar canva.com en kies gewoon een gratis template. Vul al je gegevens in, voeg je eigen foto toe, sla hem op als .PDF en klaar is Kees! Op deze manier heb je zeker weten al een voorsprong op de sollicitanten die hun cv in Word hebben gemaakt.

Stap 5: Schrijf die brief!

Nu nog die brief. Sommigen schudden hem zo uit de mouw en anderen turen naar het scherm tot ze scheelzien. Geen zorgen! Probeer je te verplaatsen in de manager van het bedrijf. Wat wil hij of zij weten? Waarschijnlijk wie jij bent, waarom jij bij het profiel van de vacature aansluit en waarom je bij het bedrijf wil werken. Houd die manager in gedachten wanneer je de brief nog eens doorleest. Zou jij overtuigd zijn als je de brief leest? Laat hem ook goed doorlezen door bijvoorbeeld je ouders. Check vervolgens of de brief niet te lang is (meer dan een A4tje is vaak te veel) en doe een grondige spellingcheck! Wanneer je motivatiebrief (en cv!) spelfouten bevat, lijkt het alsof je er weinig tijd aan hebt besteed.

Stap 6: Start met cashen

En nu… wachten maar! Jij hebt je best gedaan. Duurt het lang? Mail of bel met de vraag of ze alles in goede orde hebben ontvangen. Word je niet uitgenodigd? Vraag waarom niet! Leer hiervan en don’t quit! Het is ook slim om op meerdere vacatures tegelijk te reageren, dan spreid je je kansen. Er zijn heel veel vacatures, dus er zit er zeker eentje voor jou tussen. Succes!