Eerstejaars studenten dijen uit: 10 tips tegen de eerstejaarskilo’s

16 mei 2018 Leestijd: 3 minuten

Freshman 15, Fresher Five, First Year Fatties. Stuk voor stuk namen voor hetzelfde fenomeen. Die beestjes die je kleding ’s nachts stiekem innemen, genaamd calorieën. Alle gekheid op een stokje: de extra kilo’s die je als eerstejaars student maar moeilijk kunt vermijden. Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat eerstejaars studenten al snel een spekkie kweken.

Eerstejaars Studenten Dijen Uit 10 Tips Tegen De Eerstejaarskilo

En dan hebben we het niet alleen over de Amerikaanse student die zich vergrijpt aan all-you-can-eat-menu’s. Al in 2011 werd door onderzoek van het UMC Groningen duidelijk dat ook Nederlandse studenten er wat van kunnen, met uitschieters naar bijna 10 kilo in 4 maanden. Vooral lidmaatschap van een studentenvereniging hakt er in: hallo vloeibare kilo’s! Hoe voorkom je die Freshman 15? SUSA geeft tips!

1. Slaap genoeg

Het is geen verrassing dat menig student heel wat uurtjes slaap tekort komt. Daardoor ben je niet de beste versie van jezelf, maar wist je dat onvoldoende slaap ook kan leiden tot een toename van het honger-bevorderende hormoon ghreline? En soms zelfs tot een afname van het honger-onderdrukkende hormoon leptine? Dutje dan maar?

2. Sla ontbijt niet over

Onderzoek wijst uit dat jongeren die ontbijt overslaan een verhoogd risico hebben op overgewicht. Oei. Als je deze belangrijke maaltijd overslaat, is de kans groot dat je maag later op de ochtend begint te protesteren en je maar iets ongezonds uit de automaat trekt. Rise & shine, eh dine, met een vezelrijk ontbijt en voeg ook wat proteïne (zoals nootjes) toe om de ochtend door te komen.

3. Wandel je stress weg

Het studentenleven kan ook stressvol zijn: alles is nieuw, de stof misschien ingewikkeld… Wanneer je merkt dat het je even teveel wordt: strik je veters en wandel je stress eraf! Gewoon door een frisse neus te halen of op de loopband. Beter dan een wandeling naar het chipsvak bij de Appie.

4. Studeer waar de verleiding minder groot is

Ga jij thuis al snel snaaien tijdens het studeren? Studeer dan niet tussen de snacks van je huisgenoot en een koelkast met lekkers, maar vertrek richting de unibieb, waar eten verboden is. Zelfbescherming!

5. Probeer je calorieën niet te drinken

Of je nu energiedrankjes of Caramel Macchiato’s van Starbucks slurpt om wakker te worden voor de les, of in het weekend teveel biertjes achterover slaat: die vloeibare calorieën stapelen snel op. Wees je daar bewust van.

6. Neem de tijd om te eten

Neem minstens 20 minuten de tijd voor een maaltijd. Zo voel je na 20 minuten pas of je genoeg gegeten hebt en voel je je minder snel opgeblazen. Nog trek? Denk – ná 20 minuten – goed na of je nog een keer opschept.

7. Eet samen

Samen eten is niet alleen gezellig, maar je kunt ook een pact sluiten: ‘we laten elkaar niet vaker dan 1x per maand pizza eten’, ‘we delen een toetje’, etc. En wat dacht je ervan dat een fatsoenlijke maaltijd voor jezelf koken vaak een veel grotere opgave is dan wanneer je met meerderen aan tafel schuift? Ook die chipszak of ijsbeker delen bij een late night bingewatchsessie is een goed idee. Het scheelt je niet alleen in kosten, maar ook in kilo’s.

8. Niet multitasken terwijl je eet

Wanneer je eet terwijl je tv kijkt of studeert, let je niet op wat je eigenlijk in je mond propt. Uit onderzoek blijkt ook dat je al snel de neiging hebt om meer te eten als je afgeleid bent, maar dat je ook later meer gaat eten.

9. Houd je aan je schema, inclusief cheat meal!

Hoe vaker je iets doet, hoe sneller het een gewoonte wordt. Maak een plan wanneer je naar de sportschool gaat en houd je daaraan. Plan ook je maaltijden. Op wisselende tijden eten kan voor cortisolafscheiding zorgen, wat weer leidt tot insulinepieken. Do not want! En nee, je hoeft niet alles op te geven. Houd je aan de 80/20-regel. 80% gezond, 20% cheat.

10. Ga op zoek naar een sportschoolmaatje

Naar de sportschool gaan met een maatje motiveert je om je sportdoelen te bereiken en is een stok achter de deur voor die dagen dat je jezelf niet naar de gym kunt slepen. Daarbij wordt sporten met een buddy veel leuker en kun je ondertussen ook nog lekker bijkletsen of uitrazen.

Ben jij in je eerste studiejaar aangekomen? En wat is jouw ultieme tip tegen de eerstejaarskilo’s?