De winnaars uit Leuven en Groningen over de iconische Batavierenrace, het loopvirus en sportrituelen

25 april 2018 Leestijd: 5 minuten

Tijdens ’s werelds grootste estafetteloop, de Batavierenrace, raceten bijna 340 teams 175 kilometer van de Grote Markt in Nijmegen, via het Radboud Sportcentrum, Duitsland, de Achterhoek en het centrum van Enschede naar de campus van de Universiteit Twente. En niet geheel onbelangrijk: het grootste studentenfeest van de Benelux.

Accepteer marketingcookies om de video te bekijken

Al 46 jaar wordt de race volledig door studenten en vrijwilligers georganiseerd en dit jaar deden er maar liefst 8.500 deelnemers een gooi naar de titel. De Batavierenrace telt 25 etappes die door ploegen van 25 studenten worden afgelegd. Welk team houdt zich na een ultrakort nachtje het beste staande en knalt richting het podium? Dat was dit jaar zowaar een Belgisch team: Apolloon KU Leuven. Team RUG/Hanze Athleteshop uit Groningen won de Topicus Universiteitscompetitie.

Wij trokken Martijn van Haren (ploegleider én deelnemer RUG/Hanze ACLO team Groningen) en Thierry Willigenburg (deelnemer en ploegleider Apolloon KU Leuven) aan hun sportshirt om te kletsen over sportrituelen, het loopvirus en de rol van sport in hun studentenleven.

Verknocht aan het loopvirus

‘Maar hardlopen is zó saai, hoe kan het dat je dat leuk vindt?’ De ploegleiders krijgen deze vraag regelmatig voor hun kiezen. Martijn vindt het bijvoorbeeld heerlijk dat hij het overal kan doen en doet het al zo lang, dat hij zich helemaal geen leven zonder hardlopen zou kunnen voorstellen. Thierry zette als ukkie op vijfjarige leeftijd zijn eerste stappen in de atletiekwereld. Hij heeft zelfs zijn huisgenoot (en teamgenoot) Floris aangestoken met het loopvirus. Thierry: “Ondanks wat ruzie met zijn knieën gaat het steeds beter, vaker, langer en vooral sneller. Hij ademt eigenlijk alles wat prestatie is. Geef die jongen loopschoenen en hij loopt de 24-urenloop praktisch in z’n eentje. Geef hem een roeimachine en hij trekt dat ding in tweeën. Geef hem een Batavierenrace?” Die afloop kennen we!

Nachtje doorhalen en toch topprestaties neerzetten

Zo’n wedstrijd als de Batavierenrace is voor loopenthousiasten als Thierry en Martijn helemaal een feest! De mannen zijn het er dan ook over eens dat de Batavierenrace absoluut leuker is dan een reguliere hardloopwedstrijd. Martijn: “De sfeer met het team, het lopen in de nacht of als ochtendploeg met een paar uur slaap, maken dit een uniek evenement. Dit is wel het hoogtepunt van het jaar!” De Batavierenrace 2018 is ook onvergetelijk voor Thierry en zijn team. Mede dankzij hun overwinning (die naar eigen zeggen puur geluk was), door een VIP-diner en het zinderende feest.

Net zo rap als ze zich voor de race inschreven, won team Apolloon KU Leuven ook nog. In Leuven wordt jaarlijks de 24-urenloop georganiseerd. Als kleine maar sportieve faculteit is team Apolloon KU Leuven (bestaande uit studenten aangesloten bij Apolloon, de studentenkring van de faculteit Bewegings-en Revalidatiewetenschappen) favoriet, maar de laatste jaren begint daar verandering in te komen. Thierry: “Mijn Nederlandse huisgenoot, Floris, en ik zijn uiteraard op de hoogte van het bestaan van de Batavierenrace. Toen wij ons idee aan vriend Tom voorstelden in de vorm van een weekendje weg, waren we diezelfde avond ingeschreven. Naar lopers was het niet lang zoeken, aangezien praktisch iedereen hier in aanmerking komt. Net zo rap als ze zich voor de race inschreven, won team Apolloon KU Leuven ook nog. In Leuven wordt jaarlijks de 24-urenloop georganiseerd. Als kleine maar sportieve faculteit is team Apolloon KU Leuven (bestaande uit studenten aangesloten bij Apolloon, de studentenkring van de faculteit Bewegings-en Revalidatiewetenschappen) favoriet, maar de laatste jaren begint daar verandering in te komen. Thierry: “Mijn Nederlandse huisgenoot, Floris, en ik zijn uiteraard op de hoogte van het bestaan van de Batavierenrace. Toen wij ons idee aan vriend Tom voorstelden in de vorm van een weekendje weg, waren we diezelfde avond ingeschreven. Naar lopers was het niet lang zoeken, aangezien praktisch iedereen hier in aanmerking komt. Binnen 2 dagen hadden we dan ook een team waarmee we hoopten de internationale competitie te winnen en hebben we iedereen gedurende 4 maanden gestalkt met alles over de Bata.”

Bananen, gepureerd voedsel en andere sportrituelen

Hoewel zo’n wedstrijd als deze wel om wat voorbereiding vraagt, vinden de 2 hardloopfanaten dat je ook hierover vooral ‘niet te moeilijk moet doen’. Martijn grapt: “Ik heb een nieuw dieet geprobeerd, hierbij moet je eten pureren. Dit scheelt kauwen en energie. Ik denk dat dit toch al gauw een halve minuut heeft gescheeld.” Ook heb ik een ritueel, zegt de hardlopende student lachend: “Ik eet altijd precies 2/3 van een banaan een half uur voor de start. Het gaat zover dat ik dat precies afmeet. Daarna nog 3 slokken water en dan ga ik inlopen.” Verder heeft hij geen bijzondere voorbereidingen getroffen, maar was hij als ploegleider wel al maanden met de wedstrijd bezig. Net als Thierry, die voor de teamspirit – samen met zijn medeploegleiders – wekelijkste looptrainingen heeft georganiseerd. Door deze wedstrijd krijgt je sociale leven wel een boost. Zijn Batavierenrace-app staat roodgloeiend!

Het geheim van het hardloopsucces

Er liggen dus geen gelukssokken ten grondslag aan het sportsucces van de hardloopteams. Wat is dan wel het geheim? Martijn: “Heel blijven, een gezellig team en goede trainingsgroep en niet te moeilijk doen qua eten en uitgaan.” Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg, volgens de Groningse studenten. “We willen graag winnen maar niet ten koste van alles. De sfeer moet goed zijn!” De sportstudenten aan de universiteit van Leuven hebben gesport voor studiepunten, maar er zijn nog tal van andere factoren die mogelijk hebben bijgedragen aan hun succes: van de gezamenlijk trainingen tot de gepersonaliseerde Bata-pokemonkaarten en Belgisch gerstenat.

Het geheim van het sportsucces zit ‘m vooral in de liefde voor de sport. Martijn: “Ik loop 5 à 6 keer per week, maar ik pas mijn studentenleven niet aan mijn sportleven aan. Als je uitgaat moet je de dag erna gewoon iets taaier zijn en gewoon gaan trainen”. Thierry’s studie bestáát zelfs uit sporten. “Toen ik zelf begon met studeren ging ik een tikkeltje harder, maar onze studie - waarbij je een goeie 15 uur per week sport - is lastig te combineren met een eigen trainingsschema. Na het eerste jaar stoppen de echt serieuze mannen, ook met de studie, omdat dit niet te combineren is met de eigen trainingsschema’s. Na de eerste 2 jaar is het gedaan met de pret. En nu tijdens mijn master, Research in Biomedical Kinesiology, heb ik helemaal geen praktijkvakken meer en ga ik van computerlokaal naar computerlokaal.”

Waar hij precies de tijd vandaan haalt snap hij ook zelf niet helemaal, maar eigenlijk gaat het combineren van zijn bijbanen, studie en sport redelijk soepel. “Hoe vermoeiend een training soms ook is, vaak krijg ik er meer energie van dan ik er in stop. Just do it!