De wereld redden op een studentenbudget? Zo doe je dat!

3 oktober 2019 Leestijd: 4 minuten

We snappen dat het klimaat en jouw rol/verantwoordelijkheid daarbij nogal vaag kan zijn. Toch kun jij als arme student de wereld ook een klein beetje redden. Met ruim 70 jaar aan ervaring met het (financieel beperkte) studentenleven geven wij je tips om jouw steentje bij te dragen.

Save our planet - protest

Eet bewust, lekker goedkoop ook!

Wist je dat duurzaam eten juist jouw portemonnee ontzettend kan spekken? Je gooit namelijk gemiddeld 41 kilo voedsel weg per jaar (ja echt waar). Dat komt neer op ongeveer €145, oftewel een maand boodschappen! Gooi dus geen eten weg. Hartstikke zonde voor je portemonnee en vooral zonde van alle grondstoffen die zijn gebruikt om die appel van je te verbouwen die je nu weggooit. Als je eten weggooit is de ecologische voetafdruk (doe de test voor jouw eigen afdruk) van dat product dus echt voor niets geweest.

Slim shoppen

Heb jij de TooGoodToGo app al ontdekt? Daar kun je voor een habbekrats boodschappen ophalen bij restaurants, supermarkten en andere winkels. Je krijgt altijd een pakket ter waarde van een bepaald bedrag, maar krijgt meer waarde voor je geld omdat de houdbaarheidsdatum van de producten nadert. Zo word je verrast met diverse producten en bespaar je een hoop knaken!


Eet daarnaast groenten en fruit uit het seizoen. Avocado’s groeien niet in Nederland dus moeten ze de halve wereld rond reizen voor ze op jouw quinoasalade belanden. Vet schadelijk voor de wereld dus (doet pijn aan je fitgirl/boy hart, we know). Ga liever voor producten die hier in Nederland groeien of groenten dat geconserveerd is in blik of pot (niet in plastic duhhh). Check ook meteen even of er boerderijen in de buurt zijn waar je je eieren, groenten en fruit kunt halen. Duurzaam AF en mega ultra bio. Je steunt daarmee ook nog eens lokale ondernemers, en het is super- duper- duurzaam. De enige schade die je verricht heeft te maken met je eigen uitlaatgassen en niet die van de massa-industrie.

Recyclen

Hergebruiken is je nieuwe mantra. Probeer zo min mogelijk producten als afval te zien. Je kunt namelijk heel veel oude meuk upcyclen. Oude gescheurde flanel blouse? Met een simpele schaar maak je daar drie nieuwe theedoeken van. Versleten handdoek? Nieuwe dweil! Kapotte mok? Pimp ‘m tot een plantenpot! 


Sharing is caring, vooral met je vrienden. Ben jij je garderobe zat, ruil dan je kleding met een vriend of vriendin. Kun je je geld lekker in je zak houden. Heb je geen fashionable vrienden? Shop dan bij de lokale tweedehandswinkels. Dat is allang niet meer voor skere mensen maar is he-le-maal hip! Je duikelt er meer pareltjes op dan je zult denken. Soms moet je wel even de juiste winkel voor jouw smaak ontdekken, maar de zoektocht zelf is al erg leuk.

Huis, tuin en keukentips

Let op de producten die je in huis haalt. Wat je ook doet, onthoud ‘Palmolie is een bitch’. Probeer jezelf erover in te lezen en kijk welke dagelijkse producten je kunt swappen voor palmolievrije opties. Geen zin om te googelen? Geloof ons, het is een naar product en je wilt het niet. Swap je plastic badkamerproducten trouwens ook even voor plasticvrije goodies. Goed excuus om naar de LUSH te gaan of de Holland&Barret te plunderen. Ohja, en koop een bamboetandenborstel, ziet er super hip uit en is lief voor de wereld.

Fix een BVO’tje (bekertje voor onderweg)

Neem je eigen mok of to-go beker altijd mee. Die kartonnen bekertjes op school zijn misschien ‘duurzaam’, maar geen afval is altijd beter dan duurzaam afval. Je krijgt daarnaast ook nog eens korting bij koffiezaken als je je eigen beker meeneemt.


Neem het ov of liever de fiets maar dat doe je waarschijnlijk al als student, in verband met je budget. Laat daarnaast je pizza niet bezorgen oude luilak, gewoon lopen en geen scooters de stad laten vervuilen. Daarnaast is het super chill om al wat pizza’s en ander katervoedsel in de vriezer te hebben liggen, bestellen is ook nog eens duur.


Als je een treat yoselfje doet en lekker uiteten gaat of een drankje wilt doen, ga dan eens langs bij Instock (Utrecht, Den Haag, Amsterdam), want hier koken en bakken ze álles met gered voedsel dat anders weggegooid werd. Zo kun je lekker eten met een schoon geweten.


Wat doe jij allemaal al aan duurzaam en bewust leven? Laat het ons weten!