Buitenlandstudie: zo ga je heimwee te lijf

5 april 2018 Leestijd: 3 minuten

Een buitenlandstudie is fan-tas-tisch. Voor velen zelfs dé tijd van hun leven. Maar dat is niet altijd vanaf het begin zo. Soms kun je ook simpelweg door heimwee worden overvallen. Helemaal niet erg, maar ga niet in een hoekje zitten simpen. Zo ga je heimwee te lijf tijdens een buitenlandstudie of –stage!

Studenten buiten in de zon

Stap 1: ontdek de omgeving

De eerste paar weken zijn meestal het lastigst. Je bent in een nieuw land, je krijgt misschien een taalbarrière voor je kiezen en de cultuur is wellicht een beetje wennen. Heel normaal! Zoek andere internationale studenten op en start je ontdekkingstocht. Ga op pad en ontdek dat er meer is dan de studentencampus en de uni. Pak een concertje mee of probeer samen een nieuwe culinaire hotspot uit. Je kunt bijvoorbeeld ook altijd via social media in contact komen met mensen die je wegwijs kunnen maken in je nieuwe hometown.

Stap 2: word vrienden met locals

Als internationale student vrienden maken kan soms een uitdaging zijn, want je komt binnen in vaste vriendengroepjes en hebt natuurlijk al een heel supportnetwerk thuis zitten. Gevolg? Enorme FOMO! Blijf je niet achter Netflix verschuilen, maar ga erop uit naar plekken waar veel locals komen. Vrienden komen echt wel, als je er maar voor open staat. Misschien ontmoet je je nieuwe bff niet in de eerste week, maar sta in ieder geval open voor nieuwe vriendschappen. Geen paniek als je wat afstand (letterlijk én figuurlijk) voelt met je vrienden thuis. Als je ze weer ziet, is de kans groot dat het voelt alsof je nooit bent weggeweest.

Stap 3: wees niet oversociaal

Je zult ongetwijfeld het advies krijgen om lid te worden van zoveel mogelijk clubjes (vrijwilligerswerk, internationale studentenclub, de studentenkrant – you name it) zodat je makkelijk mensen ontmoet en je sneller thuis voelt. Goed idee! Maar vergeet niet om ook tijd voor jezelf in te plannen. Je ontmoet ongetwijfeld veel fantastische mensen, maar als je teveel van jezelf geeft, kan het ook uit de klauwen lopen. Het gevolg? Sociale uitputting. Stop niet ál je tijd in het maken van vrienden en het overwinnen van heimwee.

Stap 4: houd contact met de mensen van thuis

Sommige internationale studenten voelen de druk om 24/7 onder de mensen te zijn. Maar soms moet je gewoon even alleen met jezelf zijn en genieten van de rust. Kan lastig zijn met huisgenoten, maar lang leve de koptelefoon. Plan gewoon een momentje voor jezelf als onderbreking van het hectische universiteitsleven. En omdat je familie en vrienden je niet zo makkelijk even kunnen opzoeken, kun je best regelmatig Skypen of bellen: 2 of 3 keer per week is helemaal niet gek.

Stap 5: je zit niet gevangen hè

Onthoud dat je niet gevangen zit in je nieuwe woonplaats. Je bent niet geketend aan een stad, of zelfs een land. Anno 2018 ben je ook maximaal een dag in het vliegtuig weg van waar dan ook ter wereld. Wanneer nodig, kun je in een dag – of een paar uur – thuis zijn. Dat idee geeft je misschien een fijn gevoel.

Niemand is dol op heimwee, maar het gaat over. Ècht! En dat betekent niet dat je minder gek op je familie of vrienden bent, maar dat je ontdekt dat je ook een toptijd kunt hebben zonder ze – in een ander land, met nieuwe vrienden. Geniet van de vrijheid en onthoud dat niets permanent is. Naar huis gaan is altijd een optie. Maak er het beste van! Grote kans dat je ‘later’ juist met heimwee terugkijkt naar die fantastische buitenlandstudie of -stage.