5 hobby’s waar je slimmer van wordt

1 juli 2019 Leestijd: 3 minuten

Onze hobby’s verklappen veel over onze persoonlijkheid, en ze helpen je ook bij je ontwikkeling. Van deze 5 hobby’s kún je slimmer worden. Speel een stukje gitaar voor betere cognitieve vaardigheden of leer een paar zinnen Duits voor betere planskills. Plezier hebben kan je écht slimmer maken!

Jongen die aan het basketballen is

Sportief bezig zijn

We weten allemaal dat regelmatig bewegen goed voor ons is. En daar hoef je helemaal niet tegenop te zien. Van een rondje hardlopen tot yoga: beweging is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor die grijze massa daarboven blijkt uit onderzoek van Dartmouth College. Bewegen verbetert het deel in onze hersenen dat verantwoordelijk is voor objectherkenning. Zo herken je sneller dingen die je al eerder hebt gelezen of gezien. Handig voor tentamens! Ook zorgt het voor een zenuwcelstimulerende factor die van de hersenen afkomstig is, ook wel bekend als BDNF of brain-derived neurotrophic factor. BDNF is een belangrijke stof voor het overleven van neuronen én het zorgt voor een aantal cognitieve voordelen. Zo heeft het bijvoorbeeld effect op je langetermijngeheugen.

Een nieuwe taal leren

Niet alleen heel handig voor je vakantie of stage in het buitenland, maar het zorgt er ook voor dat je hersens minder snel verouderen. Wanneer je meerdere talen spreekt, is de uitvoerende functie van je hersens beter getraind. Dit betekent dat je taken die je brein laten kraken makkelijker kunt uitvoeren. Ook zijn meertaligen beter in puzzels en plannen.

Muziek maken

Vind jij het ook zo heerlijk om een instrument te spelen? Zelf muziek maken, fantastisch! Maar er is meer dan alleen de muziek. Dat is tenminste waar ze bij Boston Children’s Hospital achter kwamen. Het verbetert je cognitieve vaardigheden en academische prestaties doordat je bepaalde uitvoerende functies ontwikkelt. En jong geleerd is oud gedaan natuurlijk, dus je kunt er maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. Zo zijn kinderen die een instrument spelen verbaal sterker en kunnen ze sneller dingen verwerken. Maar je bent nooit te oud om te leren, dus hop-hop! Aan de slag. Met YouTube-filmpjes of schakel een muziekleraar in.

Lezen

We weten allemaal dat lezen goed is voor je vocabulaire, maar waar nog meer voor? Je linker temporale cortex gaat lekker op dagelijks lezen, en dat is weer goed voor jouw ontvankelijkheid voor taal. En, wist je dat over iets lezen soms bijna net zo goed kan werken voor de ontwikkeling ervan als het daadwerkelijk doen? Zo kan lezen over autorijden hetzelfde hersendeel triggeren als tijdens het rijden zelf.

Gamen

Ze hebben misschien niet de allerbeste reputatie, maar games kunnen wel degelijk goed voor je zijn! Je wilt immers niet alleen een snel werkgeheugen in je computer, maar ook in je eigen bovenkamer. En daar helpt gamen je bij, vond de Universiteit van Leiden uit. Lekker gamen is goed voor het systeem in je hersens dat verantwoordelijk is voor het bewaren en verwerken van bestaande en nieuwe informatie. Daarbij heeft het ook nog eens een positieve invloed op je ruimtelijk inzicht, je motoriek én je strategische planskills. Laten we allemaal 30 minuutjes per dag inplannen voor een spelletje!