Koffie halen voor de baas - rode vlaggen die je moet herkennen op je stage!

16 februari 2022 Leestijd: 2 minuten

Het is zo ver! Het stageseizoen is weer begonnen. Dat betekent je best doen, goed opletten, vragen stellen, interesse tonen en toch ook misschien een beetje slijmen bij je begeleider voor een goede beoordeling. Maar wat als je stage toch niet is wat je dacht? Af en toe heb je het niet getroffen en is het beter om op zoek te gaan naar een andere stageplek. Hoe herken je deze rode vlaggen? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet, samen met tips om je stage succesvol te laten verlopen!

 

SUSA Fotografie 02628

"Komt wel goed, we verzinnen wel iets!"

Je begint je eerste stageweek en gaat vol goede moed richting (het digitale) kantoor. Aanmelden, klaarmaken en beginnen maar! Jij bent goed voorbereid, maar je gaat er natuurlijk ook vanuit dat jouw stagebegeleider zich ook goed heeft voorbereid op jou! Dat betekent dat er uitdagende opdrachten en taken voor jou zijn uitgekozen, waar jij je in kan ontwikkelen en jezelf mee kan laten zien. Is het na een paar stagedagen nog steeds niet duidelijk wat precies jouw taken zijn binnen het bedrijf en ben je steeds maar aan het wachten op iets nieuws? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk een teken dat je aan de bel moet trekken.

 

Het is belangrijk dat je aan het begin van je stage duidelijk hebt wat je gaat doen en met welk doel jij jouw stage ingaat. Geef aan wat jij nodig hebt om jouw vaardigheden te verbeteren. Nog beter: leg dit samen met jouw begeleider vast in een bestand! Zo kan je hierop terugvallen op het moment dat het anders loopt dan afgesproken. Geen onduidelijke stage voor jou!

"Ik heet dus..."

“Eeeeeeh Floris, Frederik, Fabian, Felix, sorry. Wat is je naam ook al weer…?” Dit is natuurlijk dé rode vlag onder de rode vlaggen. Niet alleen op stage, maar in het leven überhaupt. Op het moment dat jouw collega’s na een tijdje jouw naam nog steeds niet weten kunnen er wat belletjes gaan rinkelen. Dit is een teken van desinteresse, en dat ligt zeker niet aan jou! Het is de taak van het bedrijf om dezelfde moeite in jou te stoppen, als die jij stopt in jouw stage. Aangezien jij je stage bent begonnen met goede moed en 100% procent inzet, mag je dit ook zeker terugverwachten van het bedrijf en haar medewerkers. Je heet namelijk geen ‘stagiair’ en je bent al helemaal geen nummah.

Graag vijf latte's met havermelk, drie espreeso en vier cappu's met een extra shot

Tijdens het werk is een van de grootste consumpties koffie. Met natuurlijk een tal in variaties. Nu is het precies het klusje wat prima uit te besteden is aan de stagiair, maar toch net niet jouw taak om iedereen om het uur te voorzien van hun shot cafeïne. Een keertje koffie halen voor je nieuwe collega’s is dikke prima, maar het is zeker geen standaard taak van een stagiair. Maak aan het begin van je stage dus goede afspraken met je begeleider dus goede afspraken over wat wel en niet jouw taken zijn. Zo is het duidelijk voor iedereen dat jij geen bediende bent voor iedereen op jouw afdeling.

 

Zoals hierboven al genoemd, zorg dat je kan terugvallen op de afspraken die aan het begin van jouw stage zijn vastgelegd. Koffie halen? Dat is niet de afspraak! Zo leer je misschien iets over alle koffie-variaties, maar dat is het ook wel.

Onderbuikgevoel

Heb je nou het idee dat jouw stage een verzamelplek is van rode vlaggen? Wees niet bang om dit aan te kaarten. Het klinkt misschien wat zweverig, maar ga vooral uit van jouw onderbuikgevoel. Voelt het niet goed? Dan is er een grote kans je niet op de juiste plek zit. Ga naar je tutor/mentor/begeleider en maak het bespreekbaar. Zij kunnen namelijk helaas niet altijd aanvoelen hoe jij erin staat. Durf vragen te stellen en trek al aan de bel op het moment dat je twijfelt over jouw taken of de intentie van het bedrijf. Het is niet de bedoeling dat je met lood in je schoenen naar jouw stage gaat. Het is namelijk van belang dat je in een goede omgeving je stage kan doorlopen, voor het beste resultaat.

Jij bent een topper!

Zit je stage je echt niet lekker? Wees niet bang. Dit kan de beste overkomen. Veel mensen durven niet toe te geven dat hun stage niet is wat het zou moeten zijn, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn voor studievertraging of onbegrip. Kies ervoor om het wel te benoemen, daar ga je je echt beter van voelen. Alles komt goed, jij bent een topper!

 

Heb je het idee dat je niet terecht kan bij jouw begeleider of onderwijsinstelling? Dan kan je altijd terecht bij CNV Vakmensen! Zij hebben een meldpunt voor stageproblemen waar je advies kan vragen over wat je precies zou moeten doen. Ook hebben zij verdere tips met betrekking tot stages.