Hoe overleef ik: de Wie betaalt Wat afrekening?

29 april 2024 Leestijd: 4 minuten

Je kent het wel: het einde van de maand, ome DUO houdt zich nog steeds schuil, en het skere studentenleven is je nieuwe realiteit. Alsof dat niet genoeg is, krijg je dat bekende appje: 'Guys, zullen we de WBW verrekenen?' Je weet natuurlijk dat je ergens onderaan die WBW-lijst staat en binnen no time een dikke Tikkie kunt verwachten. Of je deze kan betalen is nog maar de vraag, want op je rekening staat niet eens genoeg voor een kratje Brouwers... Ben jij helemaal klaar met deze geldstruggles en wil je niet je hele studententijd onderaan de WBW-lijst blijven bungelen? Check dan deze handige tips om voor altijd de WBW-afrekening te overleven en je geldzaken op orde te krijgen!

Geef Geld protestbord

Spenderen kun je leren!

Begin van de maand en staat je rekening er nog verassend goed bij? Dan is dit hét uitgelezen moment om je positie in de WBW-ranglijst te verstevigen. Moet er bier gehaald worden voor de vrijmibo? Dit is je kans! Haal een paar kratten in huis en registreer deze aankoop op de WBW. Boodschappen nodig voor in je studentenhuis? Gooi een casual "Ik ga zo naar de suup, kan ik nog wat meenemen voor iemand?" in de groepsapp. Voilà, die kosten noteer je ook op de WBW. Zet dit een weekje door en zie daar: je financiële zorgen nemen als sneeuw voor de zon af. Tegen de tijd dat de afrekening komt, sta jij mooi aan de goede kant van de streep! 

Exclusief of inclusief?

"Uhm, eigenlijk zie ik dat slapen met anderen niet zo zitten, jij wel?" Dit ongemakkelijke 'zijn wij nu exclusief?' gesprek met je scharrel is al een uitdaging, maar praten over geld met je vrienden? Dat is een heel ander niveau van ongemakkelijkheid. Vrijwel elke student claimt wel eens blut te zijn, maar wanneer zit je financieel écht in de knel en wordt de WBW-afrekening lastig? Het is cruciaal om met je vriendengroep heldere afspraken te maken over wat er wel en niet in de WBW-lijst komt. Natuurlijk kun je de easy-going persoon uithangen en je rondje in de kroeg buiten de WBW houden, maar als de rest hun rondjes wel invoert, ben jij de pineut en eindig je gegarandeerd onderaan. Door van tevoren duidelijke regels op te stellen, draagt iedereen eerlijk bij aan de WBW en blijft de afrekening dan ook zo eerlijk mogelijk. 

De budget Bijbel

Maak met je huisgenoten een budgetplan voor jullie gemeenschappelijke uitgaven, variërend van de dagelijkse boodschappen tot jullie Netflix-account. Gezellig samen eten is de kers op de taart van het huisgenotenbestaan, maar zonder een duidelijk overzicht kunnen de kosten voor bijvoorbeeld avondmaaltijden ongemerkt de pan uit rijzen. Een simpele trip naar de supermarkt kan per persoon zo’n €6,- aan avondeten kosten. Door een concreet budget vast te leggen voor bijvoorbeeld de avondmaaltijden, krijg je grip op je maandelijkse geldzaken en uitgaven. Dit maakt niet alleen het budgetteren efficiënter, maar zorgt ook voor een eerlijke kostenverdeling. Het samen eten blijft op deze manier een feestje, zonder dat iemand zich zorgen hoeft te maken over de financiële last. Bovendien vermijd je zo onaangename verrassingen bij de maandafsluiting en houdt iedereen zich gemakkelijker aan het budget. En als bonus pik je een essentiële levensvaardigheid op: budgetteren. 😉

Samen Slim Shoppen

Benut de studentenkortingen, deel je abonnementen, en sla groot in. Ga met je huisgenoten op pad om de scherpste aanbiedingen te spotten, of maak er zelfs een maandelijkse wedstrijd van: wie spot de beste deals? Zo kunnen je huisgenoten eindelijk hun fbi skills voor iets nuttigs inzetten, terwijl jullie tegelijkertijd quality time met elkaar doorbrengen.  

 

Door samen slim in te kopen, voorkom je dat de essentiële kosten de pan uit rijzen en blijft zelfs onderaan de WBW-lijst staan betaalbaar. Vergeet niet de app 'Too Good To Go' te checken voor voordelig eten en 'Knaek' voor de beste studentenkortingen in jouw studentenstad. Op zoek naar de voordeligste deals voor wc-papier? Die vind je op supermarktscanner.nl. Wie weet welke bizarre, maar gunstige koopjes je tegenkomt. Door deze koopjes sites te checken, houd je de kosten under control zonder op de kleintjes te hoeven letten. Dus waar wacht je nog op? Maak van koopjesjagen een wedstrijd en bespaar samen!"

 

 

Heb je simpelweg meer knaken nodig om de WBW-afrekening te overleven? Ga dan flexibel aan de slag via SUSA! Hier vind je een bijbaan die perfect past in jouw drukke studentenleven, naast je studie en andere avonturen.