Jouw online cv op LinkedIn - deel 2

16 maart 2017 Leestijd: 4 minuten

Het wereldwijde web is een wonderlijke plek waar Recruiters veel informatie over jou kunnen vinden. Zorg er daarom voor dat de informatie die over jou te vinden is, klopt en jouw online cv er goed uitziet. In deze tweedelige blogserie geven we je tips hoe je op LinkedIn het beste uit de verf komt.

Afbeelding In De Blogpost Linkedin600 400 (1)

Allereerst is het belangrijk om de functie “uw netwerk op de hoogte stellen” uit te zetten. Anders wordt jouw netwerk van iedere aanpassing op de hoogte gesteld en daar zit niemand op te wachten. Deze optie kun je terugvinden op je profiel bij 'Account & Settings - Profile privacy'. Wanneer je deze optie hebt uitgezet, kan het echte werk beginnen!

Werkervaring

Nu komen we aan bij het toevoegen van jouw werkervaring of stages. Wanneer je nog studeert, heb je natuurlijk geen zeeën aan ervaring. Logisch. In zo’n geval ligt het allemaal aan hoe je iets verpakt. Je kunt ook met ‘weinig ervaring’ veel over jezelf vertellen. Als voorbeeld nemen we de functie van Klantenservice Medewerker bij een grote zorgverzekeraar:

 

- Wees bij het beschrijven van je werkervaring wederom kort en bondig. Een mooie richtlijn hiervoor is maximaal drie alinea's;

 

- Beschrijf allereerst het bedrijf waar je hebt gewerkt of stage hebt gelopen. Voor input kun je altijd kijken op de LinkedIn profielen van collega’s of vraag het na bij je leidinggevende. In het geval van de grote zorgverzekeraar kun je meer vertellen over de dienstverlening van het bedrijf. Wat is de onderscheidende factor van het bedrijf en hoeveel klanten heeft het bedrijf?

 

- Beschrijf vervolgens in twee alinea’s jouw werkzaamheden en wat je hebt geleerd in de functie. Als Klantenservice Medewerker ben je bijvoorbeeld het eerste aanspreekpunt voor vragen en klachten geweest. Daardoor heb je geleerd om goed te luisteren naar de klant, maar ook om oplossingsgericht te denken. Je hebt geleerd om doelgericht vragen te stellen en empathie te tonen om zo de beste service te geven. Je weet daarnaast wat het is om in een professionele organisatie en teamverband te werken;

 

- Om je werkervaring of stage nog verder te verrijken, kun je om een aanbeveling vragen van je leidinggevende. Je kunt ook media toevoegen door bijvoorbeeld te verwijzen naar een document, video, presentatie of website;

 

- Organiseer je werkervaring op chronologische volgorde, beginnende met de (bij)baan of stage die je momenteel hebt.

Opleidingen

Op je online cv horen natuurlijk ook je opleidingen te staan. Organiseer deze wederom op chronologische volgorde, beginnende met je huidige opleiding. Waar moet je verder opletten?

 

- Wees zo volledig mogelijk bij het noteren van je opleiding. Benoem de onderwijsinstelling, jaartallen van studie, de graad en de officiële benaming van je opleiding;

 

- Geef een korte beschrijving van je opleiding. Wat leer je precies? Misschien zijn er vakken die je kunt benoemen die voor de geambieerde functie interessant zijn;

 

- Je kunt hier wederom media toevoegen. Verwijs bijvoorbeeld naar een project, een onderzoek waar je aan hebt meegewerkt of je scriptie;

 

- Heb je al een bachelordiploma op zak en heb je dit met een mooi cijfer afgesloten? Zet dit cijfer er dan bij. Wanneer je bent afgestudeerd, kun je daarnaast het onderwerp van je scriptie benoemen.

Vaardigheden, certificaten en nevenactiviteiten

Pimp je profiel verder met vaardigheden, certificaten en nevenactiviteiten die relevant zijn. Ben je bijvoorbeeld goed met Photoshop en verschillende social media kanalen? Heb je in het bestuur gezeten van je studievereniging? Heb je certificaten die relevant zijn voor de geambieerde functie? Vermeld het! Zo kun je jouw LinkedIn profiel wat meer body geven.

 

Als laatste kun je ook interessante bedrijven of groepen gaan volgen op LinkedIn. Hiermee kun je jouw interesse tonen voor deze bedrijven of een specifiek vakgebied en op de hoogte blijven van wat er speelt.

Vergroot je netwerk

Wanneer je profiel helemaal up to date is, is het tijd om connecties te gaan maken en je netwerk te vergroten. Begin met het uitnodigen van mensen die je al kent, zoals oud-klasgenoten en collega’s. Spreek je in de toekomst iemand die je graag in je netwerk wilt houden? Nodig deze persoon dan de volgende dag uit om een connectie te maken. Let er echter wel op dat je in dit soort gevallen altijd een persoonlijk bericht meestuurt en vertelt waar jullie elkaar hebben ontmoet.

Wanneer je jouw netwerk aan het uitbreiden bent, is het handig om jouw connecties te ordenen. Dit doe je heel gemakkelijk onder de menuoptie 'My Network'. Daar kun je vervolgens bij iedere connectie aangeven waar je deze persoon van kent middels een tag. Dit is alleen voor jou zichtbaar.