Waarom jij als student op 20 maart naar de stembus moet

19 maart 2019 Leestijd: 3 minuten

Als het goed is heb jij het ook ontvangen: twee brieven met de bijbehorende stempassen. Maar waar stem je nou eigenlijk voor? Hoe breng je een goede stem uit en gaat het een verschil maken? Lees in 3 minuten deze blog, bekijk de video en breng dan op woensdag 20 maart jouw stem uit!

Waarom Jij Als Student Op Twintig Maart Naar De Stembus Moet

Morgen is het zover. Tijd om te stemmen. Op deze dag vinden er gelijktijdig twee verkiezingen plaats: je stemt voor de leden van de Provinciale Staten en voor leden in het waterschapsbestuur van jouw woonomgeving. Politieke kwesties. Wat. Een. Feest.

De Provinciale Staten… Een ver van je bed-show? Denk het niet.

De Provinciale Staten bepalen op verschillende vlakken wat er in de provincie gebeurt en beslissen over veel belangrijke onderwerpen. Denk hierbij aan waar er de komende periode in de provincie gebouwd mag worden, waar en of er festivals georganiseerd mogen worden en waar de streekbus stopt. Met jouw stem bepaal je ook waar het provinciale geld aan besteed wordt. “Willen we meer of minder festivals?”


Daarnaast heeft jouw stem ook invloed op de landelijke politiek: de Provinciale Staten van alle provincies bij elkaar kiezen samen namelijk de leden van de Eerste Kamer. En zoals je misschien wel weet, speelt de Eerste Kamer een belangrijke rol in het wetgevingstraject en kan het wetsvoorstellen van de Tweede Kamer tegenhouden. Zo geef jij jouw favoriete partij nu al een belangrijke duw in de goede richting!

Wie, wat, waar, waterschapsbestuur

Bij de waterschapsverkiezingen stem je voor het nieuwe bestuur van het waterschapbeleid. Maar even serieus. Hoe groot kan het verschil nou zijn tussen vertegenwoordiger A en vertegenwoordiger B op de kieslijst. Betekent dit een verschil tussen wel en geen water meer uit de kraan?


Nee, dat niet. De verschillen zitten hem vooral in de aanpak. Stel dat het bijvoorbeeld gaat om de bescherming tegen waterrampen. Dan kan de voorkeur van vertegenwoordiger A bijvoorbeeld liggen bij het verhogen van de dijken en bij B dat de rivier meer ruimte geboden moet worden. Het zijn vraagstukken waarbij natuur, klimaat, bedrijven en landbouw een rol in spelen.


Naast beslissingen over het waterbeheer neemt het gekozen bestuur besluiten over de hoogte van de tarieven en zaken als kwijtschelding van waterschapsbelasting. Ook hier kunnen de opvattingen van vertegenwoordigers over verschillen.

‘Mijn stem maakt (g)een verschil’

Wat gebeurt er als we allemaal zo zouden denken? Dan verandert er natuurlijk nooit iets. ‘Je hebt het voorrecht om te stemmen, dan moet je er ook gebruik van maken!’ Dat soort zinnen laten we over aan je ouders, maar houd wel in gedachten dat je tijdens deze verkiezingen invloed kan uitoefenen op belangrijk ontwikkelingen in jouw provincie en deze verkiezingen hebben weer invloed op de nationale politiek. Dus uiteindelijk beslis je mee wie er met Rutte aan tafel zit. Denk dus nog even goed na wat jij met jouw stem kan bereiken.


Vul de stemwijzer in!

De mening van studenten

Heb jij je nog niet goed ingelezen voor deze verkiezingen? You’re not alone! Wij gingen in Eindhoven langs de TU/e en Fontys, om studenten te vragen wat zij denken over de verkiezingen. Het resultaat? Check de video!

Accepteer marketingcookies om de video te bekijken