Belangst? Zo kom je er vanaf!

7 februari 2019 Leestijd: 4 minuten

Gieren de zenuwen ook door je lijf als je moet bellen? Grote kans dat je last hebt van telefoonangst. Dankzij e-mail, Facebook, WhatsApp en sms kun je veel zaken regelen zonder dat je hoeft te bellen. Maar soms zijn er momenten dat je niet onder een telefoongesprek uitkomt. Met deze tips verloopt je volgende telefoongesprek een stuk ontspannender.

Belangst Zo Kom Je Er Vanaf

Verschillende vormen van belangst

Telefoonangst is er in verschillende vormen. Een telefonische sollicitatie, een belletje naar een instantie, een onbekend nummer dat zomaar belt of telefoneren in het bijzijn van je collega’s; het kunnen allemaal redenen zijn waarom je liever niet wilt bellen.

Hoe kan het dat bellen soms zo eng is?

“Mensen zijn gericht op non-verbale communicatie: zo’n 60% van de communicatie bestaat uit non-verbale communicatie. Bij bellen ontbreekt de lichaamstaal. Je ziet iemands gezicht niet, waardoor het moeilijker is af te lezen wat iemand denkt”, zegt Elise, psycholoog bij GGZ, gespecialiseerd in depressie, angst en persoonlijkheidsstoornissen. Omdat er een deel van de communicatie mist, kan bellen een stuk spannender zijn. Zeker bij mensen die je nog niet eerder hebt gesproken. Je kent deze persoon niet en dan is het extra moeilijk om een bepaalde boodschap te interpreteren.

Misschien maak je je zorgen over de reactie van de persoon die je belt, ben je bang om domme dingen te zeggen of ben je bang dat je collega’s meeluisteren en moeten lachen om jouw gesprek. Juist deze angsten kunnen ervoor zorgen dat je telefoontje niet helemaal soepel verloopt.

38% van de jongeren is bang om te bellen

Telefoonangst is een vorm van sociale angst. Bij een sociale angst ben je bang dat mensen negatief over je denken. Je bent bang om voor schut te staan en je bent bang voor commentaar, kritiek en afwijzing. Het is trouwens niet gek om telefoonangst of belangst te hebben. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat 38% van de mensen tussen de 18 en 30 jaar angst heeft om te bellen.

Wat kun je eraan doen? [8 tips]

Psycholoog Elise geeft een aantal handige tips vanuit de cognitieve gedragstherapie, waardoor je straks met gemak de telefoon pakt.

- Zoek uit waar je bang voor bent. Om van je telefoonangst af te komen is het belangrijk om te weten waar deze angst vandaan komt.

- Heb je door welke gedachte je dwars zit? Mooi, houd hem vast. Nu moet je advocaat van de duivel spelen en tegenargumenten verzinnen. Stel je bent bang om uitgelachen te worden. Waarom zou je uitgelachen kunnen worden? Probeer deze negatieve gedachtes te ontkrachten.

- Tijd voor een spelletje! Oefen – samen met een vriend(in) - een telefonisch gesprek door middel van een rollenspel. Vooral handig als je een telefonische sollicitatie hebt. Bedenk van tevoren een scenario met ‘enge en onverwachte’ vragen. Zo kun je oefenen met een reactie.

- Focus je op de inhoud van het gesprek en niet op of je stem misschien gek klinkt. Het is belangrijk om je te concentreren op je taak: wat wil je zeggen? Het gaat erom wat je zegt en niet hoe je stem klinkt.

- Maak van tevoren een lijst met dingen die je wil zeggen. Psycholoog Elise benadrukt dat je de lijst vooral kort moet houden. Schrijf een aantal bulletpoints op. Als je een heel verhaal opschrijft raak je in de war.

- Een simpele ademhalingsoefening kan al helpen om stress te verminderen: adem 3 seconden in en dan 4 seconden uit. Hierdoor kom je een beetje tot rust en ga je ontspannen het gesprek in. Blijft de spanning aanhouden? Pak er dan een stressbal bij voor tijdens het bellen. Er is toch niemand die je ziet zitten. Dat is dan weer een voordeel van een telefoongesprek.

- Pak die telefoon! Het lijkt misschien makkelijk, maar vermijden maakt het alleen maar erger. Oefen met bellen. Bel gewoon eens naar een klantenservice; dan kun je oefenen om een vreemd persoon te bellen. Of bel wat vaker naar die oude vriend(in).

- Hardop nadenken is niet erg. Het kan gebeuren dat er even een stilte valt omdat je niet weet wat je moet zeggen. Niks aan de hand. Benoem dat je even aan het nadenken bent en kijk naar je bulletpoints om de draad weer op te pakken. Er zijn altijd twee mensen in gesprek en je bent vast niet de enige die een stilte laat vallen.