Fix je planningsprobleem 101

22 januari 2024 Leestijd: 3 minuten

Een studiejaar begint altijd met goede voornemers: naar al je colleges gaan, actief meedoen in je werkgroepen zodat je de stof écht goed doorkrijgt en een strakke planning tot aan je tentamens. Maar iedereen kent het wel: je studieboeken liggen klaar, maar er is net een nieuwe aflevering van Echte Meisjes In De Jungle en het nieuwe seizoen van Fool Me Once staat op je te wachten… Voor je het weet is het middernacht en heb je weer eens niks aan jouw studie gedaan. Het maken van een strakke planning is dan ook ontzettend belangrijk. Want je kan wel een agenda hebben aangeschaft, maar hoe houd jij nou echt controle over je planning op het moment dat er weer leuke feestjes en activiteiten op je staan te wachten? Wij hebben dé tips en tricks voor jou op een rijtje gezet.

SUSA Fotografie 02007

Plannen, maar dan realistisch

Je hebt dit waarschijnlijk al tig keer gehoord, maar toch is het écht belangrijk: stel haalbare doelen. Check van tevoren goed hoeveel tijd je kwijt zult zijn aan het lezen van je boek en/of artikelen, het samenvatten ervan en het studeren voor je tentamen. En zelfs wanneer je realistische doelen stelt, kan het helaas voorkomen dat je niet alles afkrijgt. Geen stress! Deel grotere taken op in kleinere stukjes en verspreid deze over een paar dagen. Zo voorkom je een mini-hartverzakking als je aan het einde van de dag niet alles af hebt kunnen vinken. Dit trucje zorgt voor minder teleurstellingen en geeft je sneller dat YES-gevoel, wat zorgt voor extra motivatie!

Pomodoro, is dat een nieuw pastarecept?

Wiehoe, jouw planning staat als een huis en je bent helemaal ready om lekker te knallen in de UB. Maar eh… hoe deel je je tijd nou slim in? Non-stop studeren is namelijk een no-go voor jouw concentratie, maar de hele dag havercappu’s drinken met je studiematen is nou ook niet bepaald behulpzaam. Daarom hebben wij voor jou de ideale studie-hack: de Pomodoro methode! Het werkt zo: je studeert 45 minuten full focus, waarna je jezelf beloont met 15 minuten pauze. Zo blijf jij lekker geconcentreerd tijdens het studeren en heb je genoeg chill-momentjes. Enne, tijdens jouw lunchbreak mag je zeker wat meer tijd vrij nemen! Een goede maaltijd zorgt namelijk voor een heerlijke energie-boost! Benieuwd naar wat jij het beste kunt eten om jouw studie-sessies nog productiever te maken? Je leest het hier!

 

Tip: schrijf tijdens het studeren op welke cravings en random ideeën er in je gedachten opkomen. Kies er vervolgens eentje die jij mag uitvoeren in je pauze. Grote namen als Steve Jobs, Einstein en Plato gingen je al voor!

Houd studeren en genieten gescheiden

Om ervoor te zorgen dat jij blijft knallen, is het belangrijk dat je jezelf genoeg beloont en leuke dingen blijft doen tussen het studeren door. Maar let op: ook hier is het uiteraard belangrijk om te plannen. Je wil namelijk echt niet dat je midden in je tentamenweek naar een festival gaat en er een stemmetje in je hoofd blijft zeuren dat je de artikelen van week 4, 5 en 6 nog niet hebt gelezen. Regel het dus zo dat je volop kunt genieten als het tijd is om te relaxen en je een dikke vette punt achter je studiedag kunt zetten. Door even lekker te chillen, laad je jezelf op met nieuwe concentratie en motivatie voor de volgende dag!

 

Soms is het nou eenmaal even iets drukker en komen externe factoren (zoals extra deadlines of een verjaardag van die verre oom) onverwachts tevoorschijn, maar onthoud: jij hebt jouw planning-skills zelf in de hand! Het allerbelangrijkste is om een beetje lief voor jezelf te zijn. Stel dus doelen die je kunt halen, maar vergeet niet dat een klein ‘oeps’-momentje er bij hoort. Daar leer je juist van! Heb jij jouw planning strak in de hand en heb je wat tijd over? Check SUSA voor de tofste studentenbijbaan vacatures! Wij zorgen voor flexibele bijbanen die jij goed kan combineren met je studie. En hé, dan heb je weer wat extra knaken over om te gekke relax-momentjes te plannen!

 

Toch nog niet helemaal klaar met studieontwijkend gedrag? Bekijk nog even snel de nieuwe Student&praat!

Accepteer marketingcookies om de video te bekijken