Studeren en werken: hoe ben je zo productief mogelijk?

16 maart 2017 Leestijd: 3 minuten
Header Actueel

Als student wil je alles tegelijk. Je probeert alle vakken in één keer te halen. En om je studie (of koopverslaving) te betalen moet er gewerkt worden. Bezit jij de studenten-superpowers ‘productiviteit’ en ‘efficiëntie’? Met deze tips zorg je dat werk niet in de weg zit van je studie!

Studeren En Werken Tegelijk Afbeelding Blogpost

1. Focus en wees een beetje streng voor jezelf

Vogel uit hoe je ervoor zorgt dat deadlines het beste voor je werken. Focus en motiveer jezelf. Of dat nu met een briefje op de koelkast of een lijstje in je agenda is. Sluit je internetverbinding af (au!). Of laat je beste vriend(in) je na werk een schop onder je kont geven dat je moet studeren. Geloof niet in je eigen smoesjes. Make it work! Waar een wil is, is een weg. Na afloop kun je trots op jezelf zijn.

2. Relax, dan ben je productiever

Je takenlijst is ellenlang, maar je hebt flink wat uitstelgedrag vertoond en je bent vanmiddag ingepland voor werk. Oeps. Stress! Stop daarmee. Stressen brengt je niet ver. Je hebt veel meer aan een relaxte mindset. Uit onderzoek van University of California, Riverside en Standford University blijkt namelijk dat je veel productiever (en gezonder) bent in relaxmodus. Workouts tijdens studietijd, korte powernaps en uitslaapsessies zijn dus helemaal geen slecht idee. Een serietje kijken op z’n tijd of je uitsloven in de sportschool helpt je alleen maar beter te presteren op werk en school. Maar ken je grenzen! Voor je het weet is het 03.00 uur ’s nachts en heb je vierkante ogen.

3. Studeer goed, niet lang

Je kunt eeuwig boven je boeken hangen, maar dat werkt niet. En daar heb je bovendien helemaal geen tijd voor. Toch? Studeer daarom goed en niet lang. Wat we daarmee bedoelen? Probeer niet alles in één dag in je hoofd te stampen, maar verdiep je eens in de populaire leertechniek ‘gespreide herhaling’ (spaced repetition). Het houdt in dat je kennis herhaald wordt over een steeds langer tijdsinterval. Wedden dat het zowel voor je drukke agenda als tentamencijfer beter uitpakt om iedere dag even kort te leren?

4. Kies een bijbaan waar je blij van wordt

Zorg dat je plezier hebt in je werk. Een positieve werkcultuur draagt bij aan je productiviteit. Dat bewijst een Brits onderzoek, uitgevoerd door the Social Market Foundation en de University of Warwick. Bij SUSA zijn de bijbanen niet alleen heel leerzaam en flexibel, maar word je ook vaak geplaatst in organisaties waar veel studenten werken. En je weet wat dat betekent… Dikke pret onder collega’s. Dat draagt ook zeker bij aan het werkplezier.

5. Gooi je algemene to-dolijstjes uit het raam

Werken. Studeren. Een sociaal leven. Een student moet kunnen plannen als een eindbaas. Dat hoeven we je niet te vertellen. Toch willen we je nog een mini-lesje plannen meegeven. ‘Ik moet deze taak ooit afronden’. Dat is wat een algemeen to-dolijstje je vertelt. En grote kans dat je ‘ooit’ dolgraag voor je uitschuift. De kabouters gaan niet aan de slag met je lijstje. Maar plan je een taak op een specifieke dag of tijd in je agenda (of kalender), dan word je eerder gedwongen om er ook echt mee aan de slag te gaan. Een to-dolijstje per dag maken is natuurlijk wél een goed idee.

Dat waren ze. Onze 5 tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.

Afbeelding In De Blogpost Linkedin600 400 (1)
Student&werk

Jouw online cv op LinkedIn - deel 2

Leestijd: 4 minuten

Lege Foto (1)
Student&werk

Zo solliciteer je bij SUSA in tijden van Corona

Leestijd: 3 minuten

Afbeelding Blog Zwaktes
Student&werk

Solliciteren als een baas: zo verander je zwaktes in krachten

Leestijd: 3 minuten