Vertoon jij studieontwijkend gedrag? Dit kun je eraan doen!

18 mei 2021 Leestijd: 3 minuten
Actueel

Ben je er nog? Verschijnt er op het Netflix scherm. Oké je moet nu echt gaan leren voor je tentamen. Maar, eerst nog even je kamer opruimen. In een schone ruimte beter kun je beter studeren, toch?! En dan begint je maag te rommelen, honger! Je knalt een tosti in het apparaat en scrolt door je insta feed. Shit, het is al 17.00u, dat is snel gegaan. Na het eten ga je echt leren en morgen sta je wel wat vroeger op. Studieontwijkend gedrag, we hebben het allemaal wel eens. Maar hoe kom je ervan af? Dat doe je met deze tips!

Siora Photography Hgfy1mzy Y0 Unsplash

Stel haalbare doelen

Schrijf op wat je allemaal moet leren en bepaal per onderdeel hoeveel tijd het kost. Is het wel realistisch om dat vandaag allemaal af te krijgen? Zodra je dat weet, weet je waar je aan toe bent en wat je wel en niet kan doen in een dag. Zo voorkom je een gevoel van overweldiging en paniek. Daarnaast stel je jezelf minder snel teleurstel en krijg je een gevoel van voldoening als je jouw (realistische) doelen hebt behaald!

Accepteer dat je niet alles perfect kunt doen

Ook al stel je realistische doelen, verwacht niet dat je alles perfect kunt doen. Als een langetermijnklus onhaalbaar voelt, zit het in onze natuur om kortetermijnbehoeften te willen bevredigen: studieontwijkend gedrag. Verdeel al het leerwerk (volgens de eerste tip) in hapklare brokjes en wees trots als je jezelf aan jouw planning hebt gehouden. De Mount Everest beklim je tenslotte ook niet in een dag.

Werk in tijdsblokken

Werk in blokken van minimaal 15 minuten en zet je telefoon op vliegtuigmodus. Heb je een blok goed gestudeerd? Neem dan een korte pauze. Het werkt erg goed om 1/3e van je leertijd te pauzeren. (15 minuten concentreren, 5 minuten dagdromen, appen etc.) Zo blijf je fris tussen de oren en benut je de studietijd zo effectief mogelijk. Neem daarnaast iedere paar uur een langere pauze. Schrijf op welke gedachten en neigingen er tijdens het studeren in je op komen en kies er 1 uit die je in deze pauze mag realiseren. (Steve Jobs, Einstein en Plato deden het ook zo, zoek maar op!)

Houd studeren en genieten gescheiden

Doe je eindelijk iets leuks tijdens je tentamenperiode, herinnert dat stemmetje in je hoofd je continu aan dat ene hoofdstuk waar je niets van snapt. Zo geniet je nog steeds niets van je welverdiende ontspanning. Durf daarom een grote, dikke punt achter je studiedag te zetten. Soms is je concentratie gewoon echt even op. Wanneer je kunt genieten van je vrije tijd bouw je ook weer concentratie en motivatie op voor de volgende studiedag. . Zo voorkom je: lange piekersessies -> slapeloze nachten -> kluizenaarsbestaan -> nog meer piekersessies omdat je zoveel tijd hebt om na te denken -> nog meer slapeloze nachten (nouja, je snapt het wel).


Wees lief voor jezelf, stel doelen haalbare doelen en vergeet af en toe niet te lachen!

Beter Leren Door Te Tekenen
Student&tijd

Sketchnotes: beter leren door te tekenen tijdens college

Leestijd: 4 minuten

6 X Buiten De Deur Studeren Of Werken In Eindhoven Afbeelding Blogpost
Student&tijd

Kun jij je niet concentreren thuis? Studeer dan bij deze 6 toffe werkplekken in Eindhoven!

Leestijd: 3 minuten

Tentamens Zijn Vanaf Nu Een Eitje
Student&tijd

Tentamens zijn vanaf nu een eitje

Leestijd: 3 minuten