Skype-sollicitatie: zo zorg je met je online gesprek ook voor offline succes

Je hebt je sollicitatiebrief verstuurd, je cv ingediend en … gefeliciteerd! Je potentiële werkgever wil kennismaken. Tegenwoordig kiezen steeds meer organisaties voor een Skype-gesprek om je even te leren kennen of het sollicitatiegesprek wordt digitaal gevoerd. Krijg je al klamme handjes bij het idee?

jongen op stoel met laptop op schoot

Geen paniek! Je kunt nog steeds een goede indruk maken zonder een stevige handdruk om de deal te sluiten. Hoe je jouw onweerstaanbare charme via een computerscherm overbrengt? Er zijn genoeg manieren om je te onderscheiden, ook met een Skype-gesprek.

Geen half werk

Scoor punten door op tijd klaar te zitten. Het laat je nieuwe werkgever zien dat je betrouwbaar bent en deadlines kunt halen. Maar voor het zover is, moet je er wel voor zorgen dat je jouw toekomstige baas hebt toegevoegd op Skype. Gelukt? Zit minimaal 5 minuten van tevoren klaar voor het gesprek. Open je aantekeningen op de computer en leg een pen en papier naast je neer voor het geval je iets wilt opschrijven. Zorg ook dat je genoeg research hebt gedaan naar het bedrijf. Die online spionageskills komen nu goed van pas. Pluis LinkedIn, Twitter, andere social media en de website van het bedrijf uit. Een goed begin (en dus een goede voorbereiding) is immers het halve werk.

Plan B

Niets is zo knullig als een mislukt gesprek omdat de techniek niet meewerkt. Dubbelcheck je internetverbinding en raak niet in paniek mocht er toch iets fout gaan. Blijf cool. Althans, vanbuiten. Houd je telefoon bij de hand (op stil natuurlijk) zodat je het gesprek eventueel weer via de Skype-app op je telefoon kunt oppakken. Je probleemoplossende vermogen en het feit dat je kalm blijft onder druk zullen niet onopgemerkt blijven. Technisch mankementje? Probeer niet te flippen en zeg gewoon ‘Ik kan je niet zien. Vind je het goed als ik je zo terugbel?’ of ‘Het lijkt erop dat het niet werkt, kunnen we misschien bellen?’ Zo hoef je het gesprek niet af te blazen en laat je zien dat je ook in stressvolle situaties je mannetje kunt staan.

Het is trouwens helemaal niet gek om het gesprek van tevoren te oefenen. Bereid je voor op vragen die je gesteld kunnen worden, voer een oefen-Skypegesprek met je beste vriend of vriendin en check hoe je er op je opperbest op het scherm uitziet.

 

Weg met afleiding

Je nieuwe manager zit niet te wachten op je hond die je enthousiast blaffend probeert duidelijk te maken dat hij wil spelen of je huisgenoten die de boel op stelten zetten. Zet je telefoon op stil (ja, ook zonder trilfunctie) en stuur je vrienden en huisgenoten voor de zekerheid een berichtje dat je een belangrijk gesprek hebt.

Oogcontact faken

Het interview is misschien online, maar door oogcontact kan het toch heel persoonlijk voelen. Weersta de drang om constant naar de persoon aan de andere kant op het scherm te staren, maar probeer direct in de camera te kijken. Sleep je Skype-scherm direct onder je webcam. Dat helpt. Dan lijkt het al snel of je in de camera kijkt. Die dikke studieboeken komen nu ook goed van pas. Stapel ze op en plaats je computer iets omhoog, op ooghoogte.

Alsof je tegenover je potentiële werkgever zit

In je eigen kamer achter je laptop vergeet je snel de sociale regels. Probeer dat te voorkomen en behandel je potentiële werkgever alsof hij of zij tegenover je zit. Terwijl je oogcontact houdt, knik je als hij of zij spreekt om te laten zien dat hij of zij je aandacht heeft. Een groot deel van het succes van een digitaal gesprek staat of valt bij een goede houding, je handen gebruiken terwijl je spreekt en mensen laten weten dat je ze begrijpt. En, vergeet niet te lachen! Tip: dress to impress. Ja, alsnog! Vermijd felle kleuren of wilde prints die misschien niet goed worden opgepikt door de camera.

Van studentenkamer naar professionele omgeving

Probeer het gesprek in een professionele omgeving te houden. Wordt het toch je studentenkamer? Dubbelcheck dan of alles schoon is en de achtergrond niet afleidt. Haal ongepaste posters of decoraties die de aandacht kunnen stelen weg. Een witte muur is misschien saai, maar het werkt het best. Door afleiding op de achtergrond te elimineren, zijn alle ogen op jou gericht.

Verdwijn niet van de aardbodem

Stuur een bedankje binnen 24 uur er noem daarin een aantal dingen die je zijn opgevallen of bijvoorbeeld positief verrast hebben tijdens het gesprek. Stuur altijd een persoonlijk berichtje en geen bulkmail, ook al heb je verschillende gesprekken gehad of was het gesprek wellicht met meerdere personen. Binnen 1 à 2 weken nog niets gehoord? Pak de telefoon op!

Hoe meer tijd je besteedt aan deze details, hoe sneller je je droom(bij)baan of stage in de wacht sleept.

Deel deze blog