'Studenten tijdens studie aan het werk zetten is riskant'

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) vindt het "riskant" om jongeren al tijdens hun studie in te schakelen op de arbeidsmarkt. Volgens haar is het "niet verstandig" hen al tijdens hun studie aan het werk te zetten om zo de krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden.

student laptop handen in haar werk

Actieplan

Van Engelshoven zei dat vrijdag over een actieplan van hoogleraren, experts en belangenverenigingen waarover BNR bericht. Ze begrijpt dat het voor bedrijven een probleem kan zijn om aan voldoende geschikt personeel te komen. "Je kunt natuurlijk jongeren alvast via stages ervaring laten opdoen en aan een bedrijf binden, zeker in het mbo. Maar het blijft ontzettend belangrijk dat ze eerst in staat zijn hun diploma te halen."

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) reageerde welwillender. Hij kijkt "positief aan" tegen alle plannen die kunnen leiden tot meer personeel. Volgens Koolmees is het voor veel werkgevers lastig aan de juiste mensen te komen. Sommige bedrijven komen daardoor in de knel en kunnen orders niet meer uitvoeren, zei hij. Maar Koolmees gaf toe dat hij het plan nog niet heeft gelezen en wil het eerst bestuderen.

Studeren is niet gratis

Je studie staat natuurlijk op één. Daar zijn wij het helemaal mee eens. Maar het studentenleven is duur. Collegegeld, studiemateriaal, een kamer, je sportabonnement, mobiel en natuurlijk een sociaal leven. Onmogelijk zonder te werken. Blijf daarom baas over je eigen agenda met onze flexibele bijbanen. Werken wanneer jij wilt en wekelijks geld in je portemonnee.

© SUSA flexibel studentenwerk/ANP

Deel deze blog