Gemeenteraads-verkiezingen: dit kunnen Amsterdamse partijen voor jou als student betekenen

14 maart 2018 Leestijd: 5 minuten

Woensdag 21 maart is niet alleen de eerste dag van de lente, maar ook de dag waarop de gemeenteraden de bloemetjes buitenzetten. Tenminste, als ze zetels scoren. Heb jij al een voorkeur? SUSA is weer voor je in de verkiezingsprogramma’s gedoken. Zo helpen we je de beruchte ‘flatline’ - aldus Ruben Hein tijdens de Wie is de Mol-finale – te voorkomen in het stemhokje.

Blog 600X400

Links doet het goed bij de Amsterdamse studenten. Bij de meesten zijn GroenLinks en D66 populair. Meer dan 50% geeft aan voor een van deze 2 partijen te gaan stemmen op 21 maart. Dat blijkt uit een peiling van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS). Partij voor de Dieren en DENK scoren ook opvallend goed. Zij zijn goed voor 7% van de stemmen, iets minder dan de VVD. Maar 4% ziet iets in Forum van Democratie, terwijl leider Thierry Baudet juist zo studentikoos is. Gaat jouw stem uit naar een van deze partijen of is er een partij die beter bij je past? Vind het uit!

Dit zijn de grootste Amsterdamse partijen van plan voor jou als student te betekenen de komende jaren, gebaseerd op de verkiezingsprogramma’s en het studentendebat dat eerder deze maand op de UvA plaatsvond

De uitdaging die ‘een studentenwoning vinden in Amsterdam’ heet

We hoeven je niet te vertellen dat studentenhuisvesting in Amsterdam - sorry to say -‘één en al ellende’ is. Een groot tekort zorgt voor belachelijke schaarste en bizarre prijzen. Dat maakt Amsterdam, met een gemiddelde huur van €450 per maand voor je kamer, de duurste stad om te studeren.

Zou het omtoveren van leegstaande gemeentelijke gebouwen in studentenwoningen een idee zijn? Of moeten juist alle gemeentelijke panden die niet gebruikt worden, direct worden verkocht? DENK vindt dat de gemeente moet stoppen met verkoop van deze panden: “Leegstaand gemeentelijk vastgoed moet zoveel mogelijk in gebruik worden genomen, bijvoorbeeld als studio voor starters of studenten”. De ChristenUnie wil ook liever dat de gemeente een herbestemming zoekt voor leegstaand onroerend goed, zoals studentenwoningen of werkruimtes voor start-ups. Volgens VVD zijn de meeste panden niet geschikt als studentenwoning. Het scheelt volgens de partij meer als er containers bijkomen, maar toch willen ze wel 2.000 studentenwoningen per jaar bijbouwen. De PvdA wil trouwens ook héél veel bouwen. Partij van de Dieren is van mening dat je moet reguleren als er meer vraag is dan aanbod. Dat betekent dat je op de lijst komt als je gaat studeren, maar niet als je voor je plezier naar Amsterdam verhuist. De SP wil voorrang voor geboren Amsterdammers, maar GroenLinks ziet daar niks in.

Zoveel mogelijk huizen en gebouwen in het bezit van de gemeente verkopen: VVD en SGP.

Amsterdammers voorrang op een huis?

Net als de SP zijn er meerdere Amsterdamse, politieke partijen die vinden dat Amsterdammers voorrang moeten krijgen op een woning in de hoofdstad. De SP is van mening dat Amsterdammers op achterstand zijn gezet op de woningmarkt ten opzichte van mensen met veel geld. Dit willen ze rechttrekken door voor 5.000 nieuwbouwwoningen per jaar voorrang te verlenen aan mensen die minstens 3 jaar in Amsterdam wonen of studeren. Dat zou dus voor jou voordelig kunnen uitpakken ná je studie. Forum voor Democratie wil vooral mensen die belangrijk zijn voor de stad – zoals verpleegkundigen, politiemensen, hulpverleners en mensen in het onderwijs – voorrang geven bij het toewijzen van sociale huurwoningen. De maatschappelijke of economische binding met de stad weer als eis stellen om in aanmerking te komen voor een (sociale) huurwoning lijkt de Partij voor de Dieren een goed idee. GroenLinks, VVD, D66, CDA, SGP, DENK geloven er juist vooral in dat iedereen in Amsterdam moet kunnen wonen.

Geen voorrang voor Amsterdammers op de woningmarkt: GroenLinks, VVD, D66, CDA, SGP en DENK.

Moeten alle kraakpanden in de stad worden ontruimd?
Grote kans dat een studiegenoot, vriend of vriendin van je anti-kraak woont. In de overspannen woningmarkt zijn anti-kraakwoningen voor studenten kleine cadeautjes. Denken de Amsterdamse partijen daar anders over en moeten álle kraakpanden in de stad worden ontruimd? Pfieuw, gelukkig niet! SP, PvdA, D66, GroenLinks en PvdD zijn het eens dat de gemeente alleen kraakpanden moet ontruimen als daar leegstand voor in de plaats komt. Zo stelt DENK dat huizen er zijn om in te wonen en dat er mensen in mogen wonen zolang gebouwen leegstaan. En daar kun jij als student weer een beetje van profiteren. Het zou toch ook van de zotte zijn als zoveel mensen – waaronder studenten – op zoek zijn naar een betaalbare woning en alle kraakpanden ontruimd moeten worden, terwijl er misschien nog geen concrete toekomstplannen voor zijn?

Je moet als student in een kraakpand kunnen blijven wonen: SP, PvdA, D66, GroenLinks en PvdD.

En hoe zit het met Airbnb? Moet het worden verboden?

Als student kan Airbnb je in de weg zitten omdat mensen hun huis niet meer aan studenten maar toeristen verhuren, maar je kunt er juist ook van profiteren. Bijvoorbeeld – als dit voor jouw woning is toegestaan – door je kamer een aantal dagen te verhuren en zo je collegegeld binnen te harken. Wat vindt politiek Amsterdam? De PvdA en SP zijn heel stellig en zeggen ‘verbieden die hap!’. Het drijft huizenprijzen op en veroorzaakt regelmatig overlast, wat voor kosten zorgt. De PvdA vindt het daarom verstandig ermee stoppen. SP vindt dat het alleen verboden moet worden in buurten waar veel overlast is. Voor de rest van de stad moet een maximum van 30 dagen vakantieverhuur per jaar gelden. Met die 30-dagenregel zijn ook GroenLinks, VVD, D66, PvdD, DENK en SGP het eens. Forum voor Democratie is voor een verdubbeling van de toeristenbelasting en als het aan CDA ligt, mag je je huis wel 4 weken verhuren. ChristenUnie wil het ontmoedigen, maar niet verbieden.

Weg met Airbnb in Amsterdam: SP en PvdA.

Zijn internationale studenten nog wel zo welkom?

Amsterdam is zo langzamerhand het New York van Europa aan het worden: énorm geliefd onder internationale studenten. Vorig jaar kwamen er volgens Het Parool 10.000 nieuwe buitenlandse studenten naar de stad. Amsterdamse SP-lijsttrekker Ivens stelt in ieder geval dat Amsterdamse universiteiten populair genoeg zijn. Daar hebben we geen buitenlandreclame voor nodig! En ja, die populariteit werkt weer schaarste in de hand. Zouden buitenlandse studenten in Amsterdam net zo welkom moeten zijn als Nederlandse studenten? Als je kijkt naar numerus fixus-studies vindt het Forum voor Democratie voorrang voor Nederlandse studenten verantwoordbaar. D66 geeft zelfs aan dat ze zich zorgen maken. Ze zijn niet een partij voor onderscheid op basis van afkomst, maar wél een onderwijspartij die zich zorgen maakt over de balans op de universiteit. Het geeft stof tot nadenken, want zelfs de politieke partijen komen er niet uit!

Accepteer marketingcookies om de video te bekijken

Disclaimer: SUSA heeft haar best gedaan om alle standpunten op de juiste wijze te vertalen naar ‘normale-mensen-taal’, maar er kán natuurlijk een foutje ingeslopen zijn. Mis je een grote partij in het lijstje? Dan is er geen standpunt ingenomen/toelichting gegeven met betrekking tot dit onderwerp.